Türkiye’nin Rekabet Gücü 2023 Raporu Açıklandı
TÜRKONFED ve EDAM, “Türkiye’nin Rekabetçilik Endeksi” raporunu yayınladı.
Türkiye için Rekabetçilik Endeksi 2023: Bölgesel Dengesizlikler Devam Ediyor
TÜRKONFED ve EDAM’ın iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye için Rekabetçilik Endeksi 2023” raporu, Türkiye ekonomisinin bölgesel dengesizliklerine işaret ediyor.
Rapora göre, 2014’teki endekse kıyasla, ilk 10 sıradaki iller yerini korurken, Tekirdağ 11. sıraya geriledi ve yerini Yalova’ya bıraktı. İstanbul ve Ankara, ilk iki sırayı korumayı sürdürüyor, ancak onları takip eden diğer illerle arasındaki rekabet gücü farkı artıyor.
Üretim faaliyetleri bakımından, İstanbul’un payı son 10 yılda daha da artarken, ekonomik faaliyet ve istihdamın İstanbul, Ankara ve batı kıyı illerinde yoğunlaşması devam ediyor. Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da düzelme eğilimi gözlemlenmiyor.
Birinci sırada İstanbul yer alıyor, ardından Ankara ikinci, İzmir üçüncü sırayı koruyor. Sıralama ve rekabet gücü bakımından en çok ilerleyen iller Çorum, Ordu ve Kastamonu oldu.
Batı Karadeniz, rekabet gücünü en çok artıran bölge olarak öne çıkarken, Ege, Batı Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde rekabetçilik düzeyleri düştü.
En son 10 sıradaki iller, 2014 endeksine göre önemli bir değişiklik göstermezken, aralarında yer değiştirdi. Bu iller, Ağrı, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Bitlis, Van, Siirt, Hakkari, Mardin ve Batman’dır.
Endeksin son %20’si tamamen Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden oluşuyor. Batı kıyı bölgeleri ve Marmara-Ankara ekseni en yüksek rekabet gücü değerlerine ulaşırken, doğudan batıya doğru ilerledikçe rekabet gücü zayıflıyor.
Nitelikli Eğitimle Rekabetçilik Farkını Kapatmak
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin, bölgelerarası gelişmişlik farkları nedeniyle ortaya çıkan ekonomik ve refah dağılımı adaletsizliği olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin rekabetçiliğini artırmak ve iller arasındaki farkı kapatmak için nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğunu ve bunun da nitelikli eğitimle sağlanabileceğini vurgulayan Sönmez, özellikle Anadolu’da nitelikli iş gücünün eğitilmesi gerektiğini belirtti.
EDAM Direktörü Sinan Ülgen, bölgesel rekabetçilik endeksinin belirlenmesinin, ekonomik kalkınmışlığı değerlendirmek, yatırımları çekmek, kaynakları yönetmek, stratejik politikalar oluşturmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için hayati önem taşıdığını ifade etti.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.