Nvidia, Yeni Blackwell Yapay Zeka Çipini Tanıttı

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, son teknolojik gelişmelerle birlikte yeni bir yapay zeka çipini duyurdu.

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, son teknolojik gelişmelerle birlikte yeni bir yapay zeka çipini duyurdu. Şirketin CEO’su Jensen Huang, GPU Teknoloji Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Blackwell” adını taşıyan bu yeni nesil çip mimarisiyle ilgili detayları paylaştı. Huang’a göre, veri miktarındaki artışın, daha büyük ve güçlü grafik işleme birimlerinin oluşturulmasını gerektiriyor.

Huang, mevcut çip mimarisi Hopper’ın oldukça başarılı olduğunu ancak daha geniş kapasiteli GPU’lara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. “Blackwell” adını matematikçi David Blackwell’den alan bu yeni nesil çip mimarisi, sadece bir çip değil, aynı zamanda bir platform olarak da tanımlandı.

Nvidia tarafından yapılan açıklamalarda, Blackwell platformunun önceki modele göre önemli ölçüde daha az maliyet ve enerji tüketimiyle trilyon parametreli büyük dil modelleri üzerinde gerçek zamanlı üretken yapay zekanın oluşturulup çalıştırılmasını mümkün kıldığı vurgulandı. Bu yeni platformun kullanıcılar arasında Amazon Web Services, Dell Technologies, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla ve xAI gibi büyük teknoloji şirketlerinin bulunduğu belirtildi.

Ayrıca, ilk Blackwell çipi olan GB200’ün bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.