OECD, Ekonomiyi Karanlık Beklentiler Bekliyor: Kamu Borcu 2024’te Rekor Düzeylere Yükselecek

OECD, artan mali koşullar, kamu borcunun 2024’te 56 trilyon dolara fırlayacağı yönünde uyarıyor.

OECD’nin Küresel Borç Raporu: Yüksek Borç Ortamında Tahvil Piyasaları

OECD tarafından yayınlanan “Yüksek Borç Ortamında Tahvil Piyasaları” başlıklı Küresel Borç Raporu, 2023 yılı sonunda küresel kamu ve özel tahvil borcunun yaklaşık 100 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bu rakam, dünya gayri safi yurt içi hasılasına (GSYH) yakın bir seviyeye karşılık geliyor.

Üye ülkelerde kamu borcunun GSYH’ye oranı, 2008’e kıyasla 30 puan artış göstererek %83’e ulaştı. 2023 yılı sonunda OECD ülkelerinin toplam kamu tahvil borcu, 30 trilyon dolar artarak 54 trilyon dolara yükseldi.

OECD borç stokunun son yıllarda ABD payı önemli ölçüde artarak yaklaşık yarısına ulaştı. Avrupa Birliği %20, Japonya %16 ve Birleşik Krallık %6 pay alırken, diğer OECD ülkeleri toplam borcun %9’una katkıda bulundu.

Uygun finansman koşulları, 2008-2022 yılları arasında hükümetler ve şirketlerin düşük maliyetlerle borçlanmasına ve vadelerin uzatılmasına olanak tanıdı. Ancak sıkılaşan finansal koşullar, OECD ülkelerinin kamu tahvil borcunun 2024’te 56 trilyon dolara yükselmesine neden olması bekleniyor.

Aynı dönemde küresel ödenmemiş şirket tahvili borcu 21 trilyon dolardan 34 trilyon dolara yükseldi ve bu artışın %60’ından fazlası finansal olmayan şirketlerden kaynaklandı.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, “Yüksek enflasyon ve kısıtlayıcı para politikaları, tahvil piyasalarını küresel ölçekte on yıllardır görülmemiş bir hızda dönüştürüyor. Bu durumun, yenilenen finansman ihtiyaçları göz önüne alındığında hükümet harcamaları ve finansal istikrar üzerinde önemli etkileri var” dedi.

Cormann, hükümet harcamalarının verimlilik artışlarına ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyen yatırımlara odaklanması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda piyasa düzenleyicilerinin hem kurumsal borç sürdürülebilirliğini hem de finans sektöründeki genel riskleri yakından izlemesi gerektiğini belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.