Fed Başkanı Powell: Bankaların Sermaye Kuralları Masada

Powell, büyük bankaların sermaye kurallarında değişiklik yapma olasılığını ima etti.

Powell, ABD Kongresi’nde Fed’in Para Politikası Raporu Hakkında Konuştu

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne yarıyıllık Para Politikası Raporu’nun ilk gününde tanıklık etti. Bankacılık sisteminin dayanıklılığını artırmaya yönelik bir teklifle ilgili yorumlara yanıt verdi.

Powell, komite üyelerinden “önemli öneriler” aldıklarını belirtirken, bunları “dikkatle incelediklerini” söyledi. “Teklifle ilgili bazı endişeleri de duyduklarını” ifade eden Powell, “Teklifte geniş ve maddi değişiklikler olmasını bekliyorum” dedi.

Karar verme aşamasında olmadıklarını vurgulayan Powell, “O noktaya geldiğimizde, gerektiğinde teklifi değiştirmekten çekinmeyeceğiz” diye konuştu. Teklifin değiştirilmesinin “makul bir seçenek” olduğunu da ekledi.

Temmuz 2022’de, Fed, FDIC ve OCC, risk ağırlıklı varlıkların ölçümü ve büyük bankaların sermaye gerekliliklerine ilişkin bir teklifi kamuoyunun görüşüne sundu. Teklif, sektör temsilcilerinden, büyük bankaların sermaye yükümlülüklerini önemli ölçüde artıracağı yönünde endişelerle karşılandı.

Fed’in Bej Kitabı ABD Ekonomisinde Hafif Artış Öngörüyor

Fed ayrıca, ülke ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Bej Kitabı”nın Şubat sayısını yayınladı.

Raporda, geleceğe yönelik ekonomik büyüme görünümünün genel olarak olumlu olduğu belirtildi. 12 bölgesel Fed şubesinden gelen analizlere dayanan raporda, ekonomik faaliyetin ocak ayı başından bu yana “ılımlı bir şekilde” arttığı bildirildi.

Raporda, son haftalarda perakende tüketici harcamalarında bir düşüş olduğu, bazı bölgelerde tüketicilerin fiyatlara karşı daha duyarlı hale geldiği ve hane halkı harcamalarının isteğe bağlı ürünlerden uzaklaştığı belirtildi.

İmalat sektöründe faaliyetin çoğunlukla sabit kaldığına dikkat çekilen raporda, arz zincirindeki aksamaların giderek normale döndüğü vurgulandı.

Kızıldeniz ve Panama Kanalı’ndaki devam eden aksamaların işletmeler üzerinde genel olarak önemli bir etkisi olmadığı, ancak bazı işletmelerin uluslararası nakliye maliyetlerinin baskı altında olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, mortgage faizlerindeki hafif düşüş nedeniyle konut talebinde bir artış olduğu, ancak sınırlı konut stokunun satışları sınırladığı belirtildi. Fed, veri merkezleri, endüstriyel alanlar ve altyapı projelerine olan talebin güçlü olduğunu, ancak ticari gayrimenkul faaliyetinin, özellikle ofisler açısından zayıf olduğunu bildirdi.

Kredi talebinin azaldığı, kredi kalitesinin temerrüt raporlarındaki artışa rağmen genel olarak iyi olduğu ifade edilen raporda, gelecekteki ekonomik büyüme görünümünün genel olarak olumlu olduğu belirtildi.

İş gücü piyasasıyla ilgili değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, istihdamın çoğu bölgede “ılımlı” bir hızda arttığı aktarıldı. Genel olarak iş gücü piyasasındaki sıkılığın azaldığına dikkat çekilen raporda, çalışanların ücret ayarlamalarına ilişkin beklentilerinin tarihsel ortalamalarla daha uyumlu olduğu belirtildi.

Fiyat baskılarının devam ettiği, ancak bazı bölgelerde enflasyonda bir miktar hafifleme görüldüğü ifade edilen raporda, işletmelerin maliyetleri müşterilere yansıtmakta zorlandığı, çelik, çimento ve kağıt gibi girdi maliyetlerinde ise son haftalarda düşüş olduğu bilgisi verildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.