Küresel Piyasalar Uzaya Çıkarken Dolar ve Sterlin Yerini Buldu

Fed’in faiz kararı belirsizliği, piyasaları hareketlendiriyor.

Geçen hafta teknoloji şirketleri öncülüğünda yaşanan rallinin ardından yatırımcılar daha temkinli davrandı.

Geçen hafta boyunca ABD’de açıklanan makroekonomik veriler FedEx’in gelecek dönemlerde atacağı adamlara ilişkin sinyaller verebileceği düşünüldü.

Analistler, yarı borsa piysaalarında risco iştaın dalak seyrettiğini belirterek, FedEx yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin de yatırımcıların odağında bulunduğunu kaydetti.

Para piysaalarında, FedEx’in martta politika faizini sabit tutacağına kesin göziyle bakıldığı hatırlatıldı.

Anası da, ABD’de çip üretimin ve bu konudaki bilimsel araştımalan artırılmasına yönelik düzenlenen CHIPS ve Bilim Yasası kapsamındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ileri teknoloji mantık çipi üretimine yapılan yatırımların ülkeyi 10 yılın sonunda dünyadaki gelişmiş mantık çiplerinin yaklaşık yüzde 20’sini üretme yoluna sokacağını düşünüldüğü belirtildi.

Yasa, yarı iletken ürettimi için 52,7 milyar dolarlık destek bölün, yarı iletken fabrikarının kurulumun teşvik etmek için 4 yıllığın yüzde 25’lik vergi indirimini içeriyor.

Bütünün yağalında, dün Uluslararası Para Fonu (IMF), orta vadeli büyüme bekletiklerinin zayıf kalıp devam ettiğini belirterek, ticaretin yeniden canlandırılması, yapay zeka potesiyali en üst düzeye çıkarılması, borç darboğazlarının engelleme ve iklim değişikliği ile mücadele için işbirliğinin gerekli olduğunu bildirdi.

Dün ABD’de açıklanan verilere göre, yeni konut satışları, ocakta aylık bazda yüzde 1,5 artışla 661 bine çıkmasına rağmen piyasa bekletiklerini karşılayamadı.

Söz konusu gelişmelerden dün ABD’nin 10 yıllık tahvil faiz 2 baz puanlık artışla yüzde 4,28’a çıktı.

Dün yüzde 0,2 azalan altının ons fiyatı, şu sıra yüzde 0,1 artışla 2 bin 34 dolardan alıcılı biliyordu.

Petrol fiyanındaki oynaklık dikkati çekmedi, dün yüzde 1 artışla günü 81,7 dolaran kapadı. Bugün yüzde 0,1 altında 81,6 dolardan işlem gördü.

Kripto para piyaasalarında Bitcoin 57 bin doların üzerine testi edip aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Di diğer tarafan, ABD’li teknoloji devlerden Microsoft, OpenAI’nin Fransız rakibi Mistral AI ile yeni ortaklık kuruduğunu duyuurur.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), süpermarket ziniri Kroger’in rakibi Alpertsans’ı 24,6 milyar dolara satın almak için yaptığı anlaşmayı market fiyatlarını artıracağı gerektiyle enellemek için dava açtı.

Dün, New York borsasında, Nasdaq endeksi yüzde 0,13, S&P 500 endeksi yüzde 0,38 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,16 azalan gözlemledi.

Avrupa borsalarının dadı Almanya hariç negatif seyir hakim olurdu.

Dün Avrupa parlamentosu (AP) Genel Kuru oturumunda Avrupa Merkezi Bankası (ECB) Yıllık raporuna ilişkin açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, enfizyonda düşününün devam etmesini beklediklerini söyledi.

Avro Bölgesi’ndeki ekonomic filesinin 2023’te zayıf seyrettiğini ve büyümenin in çeyrekte durğunlaştığını hatırlatan Lagarde, “Ücret artışlarının önümüzdeki çeyreklerde enfizyon dinamikleri üzerinde giderek daha önemli bir etkini haline gelinesi bekleniyor.” dedi.

Yükselme eğilimini üst üste 10’uncu işlem günü taşıyan Avro/dolar paritesi, şu sıra önceki kapasının hemen üzerinde 1,0860 seviyesinde bulundu.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,44 değer kayıs ederken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,02 artış kayletti.

Asya piyaasalarında karışık heyir öne çıkıydı.

Japonya’da bugün açıklanan enfizyon verilerinin bekletiklerinin üzerinde gelmesine, Japonya Merkezi Bankasının (BoJ) gelecek aylarında negatif faiz politikasına son verebileceğine yönelik bekletikleri artırdı.

Japonya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta yıllık yüzde 2,2 artarken, çekirdek TÜFE yüzde 2 artış gösterdi.

Söz konusu gelişmeler sonunda dolar/yen paritesi yüzde 0,2 düşünüzle 150,4 seviyesine şimdi girildi.

Kapanışa yakın Jopenya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 ve Guney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,7 azalırken, Çin’de Şin Playt bileymiş endeksi yüzde 0,8 ve on kork’da Hanks Şeng endeksi yüzde 0,1 değer kazanıştı.

Yurt içinde dün satıcılı bir seyiri izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,43 değer kayışıyla 9.334,13 puandan tamamladı. Görülen en yüksek seviye rekorunu da 9.450,48 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün alıcılı bir seyiri izleyip günü önceden kapasının yüzde 0,2 üzerinde 31,1056’dan tamamlanmış sonunda bugün bankalararası piyasanın açılışında 31,1400 seviyesinden işlem görülüyordu.

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde gerçekleştirilen toplantıda, cuma günü başına Şimşek’in çok sayı ikili görüşme gerçekleştirmesi beklenirdi.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündünün sakin olduğunu, yurt dışındaysa Almanya’da GfK tüketici güven endeksi ile ABD’de devamlı mal siparışları ve konut fiyat endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.400 ve 9.500 seviyelerin direnç, 9.300 ve 9.200 seviyelerin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piysaalarında bugün takip edilecek veriler şöyle;

10.00 Almanya, mart ayı GfK tüketici güven endeksi

16.30 ABD, ocak ayı devamlı mal siparışları

16.55 ABD, aralık ayı konut fiyat endeksi


Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.