JPMorgan: Türkiye’nin Çıktı Açığı 3. Çeyrekte Negatife Dönecek

JPMorgan: Türkiye’nin çıktı açığı 3. çeyrekte negatife dönüyor, enflasyon ve cari denge iyileşebilir.

Türkiye Ekonomisi Negatif Çıktı Açığına Doğru İlerliyor

JPMorgan, Türkiye ekonomisinin 2021’in ilk çeyreğinden bu yana ilk kez negatif çıktı açığına doğru ilerlediğini belirtti. JPMorgan ekonomisti Fatih Akçelik’in yayımladığı rapora göre, Türkiye ekonomisi 2021’in birinci çeyreğinden bu yana ilk kez negatif çıktı açığıyla karşı karşıya kalabilir.

Ekonomide Ücret Artışları ve Deprem Harcamalarının Etkisi

Raporda, yılın ilk yarısında ücret artışları ve depremle ilgili kamu harcamaları nedeniyle ekonominin yüzde 1,2’lik çıktı açığıyla hala aşırı ısınmış göründüğü vurgulandı.

Para ve Maliye Politikası Sıkılaştırmasının Etkileri

“Koordineli para ve maliye politikası sıkılaştırması, 3. çeyrek itibarıyla negatif çıktı açığı dönemini başlatacak” denilen raporda, bu gelişmenin 2024’ün ikinci yarısında ve 2025’te enflasyonun düşmesine ve cari dengenin düzelmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.

GSYİH Büyüme Tahmininin Revizyonu

JPMorgan ayrıca, 2024 yılı için GSYİH büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükselttiğini duyurdu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.