Avrupa Merkez Bankası’nın Uyarısı: Jeopolitik Riskler Finansal İstikrarı Tehdit Ediyor

ECB, iyileşen ekonomiye rağmen finansal piyasaların jeopolitik gerginliklere karşı kırılgan olduğunu belirtti.

Finansal İstikrar Değerlendirmesi: Avro Bölgesi’nde İyimserlik Kaygıyla Karışık

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) en son “Finansal İstikrar Değerlendirmesi” raporu, Avro Bölgesi ekonomisinin iyileşen ekonomik beklentiler ve düşen enflasyon nedeniyle daha parlak görünmesine rağmen, finansal piyasaların olumsuz şoklara karşı kırılgan kaldığını ortaya koymaktadır.

Raporda, son zamanlarda piyasalarda görülen iyimserliğin hızla değişebileceği vurgulanırken, jeopolitik gerginliklerin finansal istikrarı tehlikeye atabileceği konusunda uyarıda bulunuluyor.

Avro Bölgesi Bankaları Risklere Hazırlıklı

Rapora göre, Avro Bölgesi bankacılık sistemi güçlü sermaye ve likidite pozisyonu sayesinde bu riskleri yönetmek için iyi bir şekilde donatılmıştır. Ancak bankalar, özellikle varlık kalitesi, fonlama ve gelirle ilgili zorluklarla karşı karşıyadır ve düşük piyasa değerlemeleri sürmektedir.

Ticari gayrimenkul finansmanı gibi belirli kredi portföylerinde kayıpların artması söz konusudur. Ayrıca, faiz oranları düşse bile finans kuruluşlarının finansman maliyetlerinin yüksek kalması bekleniyor.

Finansal İstikrar Güçlendirmeye Devam Ediyor

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, olumsuz ekonomik ve finansal sürpriz olasılığının yüksek olduğunu belirterek, “Bu bağlamda, Avro Bölgesi finansal istikrarına yönelik risk görünümü kırılgan olmaya devam ediyor” dedi.

De Guindos, “Jeopolitik riskler finansal istikrar görünümünü gölgelemeye devam ediyor. Mükemmeli fiyatlamaya odaklı piyasa duyarlılığı hızla değişebilir” diyerek uyarıda bulundu.

“Düşük resesyon riskleri ve düşen enflasyonla paralel olarak finansal istikrar koşulları iyileşse de, küresel ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler ışığında finansal sistemin dayanıklılığını daha da artırmak kritik önem taşıyor” diye ekledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.