Makine Sektörü: İlk Dört Ayda 8,9 Milyar Dolarlık İhracat Rekoru

Türkiye’nin makine ihracatı ilk 4 ayda %23 artışla 8,9 milyar dolara ulaştı.

Makine İhracatı Yükselirken İthalat Geriledi

Türkiye Makine İmalatçıları Birliği’nin (MAİB) yaptığı açıklamaya göre, geçen yılın son çeyreğinde düşüşe geçen makine ihracatı, bu yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 3,6 daha azaldı. Ancak son 12 aylık süreçte yüzde 5,4 artışla 28,1 milyar dolara ulaştı.

Aynı süreçte makine ithalatı, yüzde 12,9 oranında geriledi ve 45,5 milyar dolar seviyesine geldi.

Yaptırımların etkisiyle Rusya’ya makine ihracatında yüzde 20’ye yakın düşüş yaşanırken, ilk dört ayda Suudi Arabistan’da yüzde 30,7, Özbekistan’da yüzde 29,7, Mısır ve Cezayir’de yüzde 15 oranında artışlar kaydedildi.

2,5 milyar dolara yaklaşan ihracat tutarıyla Almanya, Rusya ve ABD, bu dönemde en büyük üç pazar olmayı sürdürdü.

Avrupa’da Ekonomik Daralma Bekleniyor

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Avrupa’da yılın geri kalanında ekonomik anlamda daralma öngörülmediğini ancak imalat ve inşaat sektörlerindeki durgunluğun, özellikle Almanya’da kısa sürede geçmeyeceği görüşünü dile getirdi.

Almanya’da son 10 yılda makine ihracatının yılda ortalama yüzde 6 artarken, yüzde 3,6 gibi sınırlı bir düzeyde olsa da uzun yıllar sonra ilk defa düşüş yaşandığını vurgulayan Karavelioğlu, Alman ekonomisinin bu yıl da geçen yılın gerisinde kalması beklediğini ifade etti.

İmalat Sanayinde Üretim Küçüldü

Karavelioğlu, Türkiye’deki imalat PMI verisinin de 50 puanın altında olduğunu belirterek, makine ve teçhizat üretiminde yüzde 4 küçülme olduğunu açıkladı.

Finansman olanaklarındaki daralma ve pahalanma nedeniyle yatırım ve faaliyet ortamında bir zayıflama olduğunu ve bunun üretim maliyet endekslerine yansıdığını kaydetti.

İthalat Avantajını Yerli Katma Değer Oranı Etkiliyor

Makine sektörünün yerli katma değer oranının en yüksek sektör olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, düşük kura bağlı ithalat avantajının bu sektörü yurt içi maliyetlerden daha fazla etkilediğini belirtti.

Ayrıca, dünyada doların değer kazanmasıyla dolar/avro paritesindeki açılmanın, finansal etkenlerin rekabetçilik üzerindeki baskısını artırdığına dikkat çekti.

Altın İthalatı ve Makine İthalatı

Karavelioğlu, altın ithalatına yönelik kota uygulamalarının 4 aylık süreçte 6,5 milyar dolarlık bir etki yarattığını söyledi.

Elektrikli ve elektriksiz makine ithalatındaki artışın yüzde 2 azalarak 21,6 milyar dolara indiğini ifade etti ve Türkiye’nin en büyük ithalat kalemlerinden biri olan makinelerde cari açığın daha acil tedbirler gerektirdiğini vurguladı.

Yerli Makineler Tercih Edilmeli

Karavelioğlu, kamunun yerli makineleri tercih ederek tasarruf tedbirlerine uyum sağlaması gerektiğini belirtti. İthal makinelerin, satın alma maliyetlerinin yanı sıra servis, bakım ve yedek parça ihtiyaçlarıyla kalıcı bir gider kalemine dönüştüğünü ve rakiplerin teknoloji geliştirmesine kaynak sağladığını dile getirdi.

Kayıt Dışı Ekonomi Azalıyor

Karavelioğlu, Türkiye’de imalat sanayisinin sorunlarının tespiti için yaptıkları araştırmaya ilişkin de bilgiler verdi. “Makine ve Alt Sektörleri için Kayıt Dışı Ekonominin Ölçülmesi” başlıklı çalışmada, sektör genelinde kayıt dışılık oranının yüzde 23,68 olarak belirlendiğini söyledi. Bu oranın 2015’te yüzde 24,93 olduğunu ifade etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.