MÜSİAD’ın Türkiye-ABD İş Münakaşası, Büyük Elma’yı Sarsıyor
MÜSİAD iş birliğinde Türkevi’nde Türkiye-ABD İş Forumu düzenlendi.
ABD Pazarı: Psikolojik Uzaklığı Aşma Zamanı
Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, ABD’nin diğer pazarlara kıyasla uzak göründüğüne ancak aslında iş yapmanın nispeten kolay olduğuna dikkat çekti. ABD’nin sunduğu fırsatların, özellikle şirketlerin büyümesi için değerli katkılar sağladığını vurguladı.
Özgür, Türk iş insanlarını “psikolojik uzaklık” engelini aşmaya çağırdı. Bu sayede hem kendi kazançlarını artırabileceklerini hem de Türkiye ile ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini gerçekleştirmeye katkıda bulunabileceklerini belirtti.
Türkiye’nin esnek üretim yapısı ve insan kaynağının, özellikle üretimde öne çıkan kapasite ve kalitesiyle, Türk şirketlerinin ABD pazarında avantajlı bir konumda olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin Esnek Üretim Kapasitesiyle ABD’de Fırsatlar
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’nin esnek üretim kapasitesi ve lojistik ağıyla dünya çapında önemli bir konum kazandığını vurguladı. 84 şubesi ve 99 irtibat noktasıyla küresel bir yapılanmaya sahip olan MÜSİAD’ın 14 binden fazla üyesi bulunduğunu belirtti.
Asmalı, ABD’de 300 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını ve bunların ekonomi alanında önemli mevkilerde bulunduğunu söyledi. Türklerin yetenekli ve girişken olduğunu ifade ederek, ABD’li iş insanlarına “İşbirliğini olgunlaştıralım, birlikte ülkemize, buraya ve üçüncü ülkelere yatırım yapalım” çağrısında bulundu.
ABD, MÜSİAD’ın Stratejik Ülkeleri Listesinde İlk Sırada
MÜSİAD İhracatı Geliştirme Başkanı Abdullah Bozatlı, ABD’yi stratejik ülkeler listesinin başında yer aldığını belirtti. İki ülke arasındaki potansiyelin farkında olduklarını ve ABD’deki faaliyetlerini bu potansiyeli gerçekleştirmek amacıyla yürüttüklerini ifade etti.
MÜSİAD’ın ABD’deki etkinliklerinde, ticaret ataşelerinin sunumları, ABD’de iş yapmaya yönelik mevzuatlar ve e-ticaret, lojistik ve yapay zekanın ihracattaki rolü gibi konular tartışıldı.
Etkinlik kapsamında, “Amerika ile Ticarette Hukuksal ve Finansal Altyapılar” konulu bir panel de düzenlendi.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.