İsrail’i Destekleyen Markalarda Tüketici Boykotu

İsrail’in Gazze işgali, küresel boykotlarla şirketleri vurmaya başladı.

Uluslararası Firmaların İsrail’e Desteği ve Boykotlar

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki şiddetli saldırılarına destek niteliğinde açıklamalar yapan ve İsrail’e yardım gönderen uluslararası şirketler, dünyanın farklı ülkelerinde boykot ve protesto ediliyor. Boykot sonucunda başta ABD merkezliler olmak üzere bazı uluslararası şirketlerin satışlarının etkilendiği ve bunun bilançolara yansıdığı görülüyor.

Boykot edilen firmaların başında gelen McDonald’s, Gazze’deki çatışmaların etkisiyle Orta Doğu’daki satışlarında düşüş yaşadı. 2023’ün son çeyreğinde McDonald’s’ın geliri, piyasa beklentilerinin altında kaldı ve şirketin bilançoya ilişkin açıklamasında Orta Doğu’daki işletmelerinin çoğunun dahil olduğu “Uluslararası Kalkınma Lisanslı Piyasalar” bölümünde satışların geçen yılın son çeyreğinde sadece yüzde 0,7 arttığı kaydedildi.

Starbucks da Gazze’deki çatışmalar nedeniyle Orta Doğu’daki mağazalarında büyük bir etki gördü. Şirketin ABD’deki satışları ve kafelerindeki trafik de boykot nedeniyle zayıfladı. Starbucks’ın geçen hafta açıkladığı bilançosunda, 31 Aralık 2023’te sona eren çeyrekte gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 9,4 milyar dolara çıktığı bildirildi. Ancak, Starbucks’ın geliri 9,59 milyar dolar olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Starbucks, boykotlar sonrası yıllık satış büyüme hedeflerini aşağı yönlü revize ederek yüzde 4-6’ya çekti.

Domino’s Pizza da İsrailli askerlere ücretsiz yemek dağıttığına ilişkin görüntüler sosyal medyada yayılmasının ardından boykot edilen şirketler arasına girdi. Boykotun etkisi özellikle şirketin Asya’da satışlarında görülürken bölgedeki mağaza satışları geçen yılın ikinci yarısında yüzde 8,9 geriledi.

KFC, Pizza Hut ve Taco Bell restoranlarının sahibi Yum! Brands’in geliri de geçen yılın son çeyreğinde Orta Doğu’daki çatışmaların etkisiyle piyasa beklentilerinin altında kaldı. KFC ve Pizza Hut’ın Orta Doğu’daki satışlarında düşüş görüldü.

Boykot edilen birçok uluslararası firma bulunurken, bu şirketlerin bilançoları açıklanmaya devam ediyor. Boykotların şirketlerin satışlarını ve bilançolarını olumsuz etkilediği görülüyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.