Elektrikli Arabalar: Bakım ve Alım Maliyetlerinde Geleneksel Arabaları Geçme Yolunda

Elektrikli araçlar, geleneksel araçlara göre %50’ye varan maliyet tasarrufu sağlar.

Türkiye’de Elektrikli Otomobiller; Hızla Büyüyen Bir Pazar Satışlarda Yüzde 273 Artış

AA muhabirinin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’de 2023 yılının ilk 4 ayında “tam elektrikli” otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %273 artışla 20.255 adete ulaştı. Elektrikli otomobillerin toplam satışlar içindeki payı da %2,1’den %6,9’a yükseldi.

Hibrit otomobillerin payı da aynı dönemde %11,1’den %14,9’a yükselerek artış gösterdi. Uzatılmış menzil elektrikli otomobiller de dahil edildiğinde, ocak-nisan döneminde elektrikli motorlu araçların toplam pazarın %22,7’sini oluşturduğu görüldü.

Elektrikli Otomobile İlginin Nedenleri

Elektrikli otomobillere olan ilginin artmasının temel nedenleri arasında içten yanmalı motora sahip araçlara kıyasla daha düşük satın alma ve bakım maliyetleri yer alıyor. Ancak sigorta ve kasko ile ilgili bazı belirsizlikler devam ediyor.

Daha Uzun Garanti Süreleri

Togg’un bir raporundan derlenen verilere göre, Türkiye’de en çok satılan elektrikli otomobil olan C-SUV segmentindeki Togg T10X, içten yanmalı C-SUV bir otomobille kıyaslandığında kullanım ömrü boyunca %85 daha düşük bakım maliyeti sunuyor.

T10X satın alanlara 3 yıl/100.000 km garanti ve 8 yıl/160.000 km batarya garantisi verilirken, fosil yakıtlı C-SUV otomobiller için 2-4 yıl arası garanti sağlanıyor.

Bakım periyodu Togg T10X için 2 yıl/40.000 km olarak belirlenirken, içten yanmalı C-SUV bir otomobilin bakım aralığı 1 yıl/15-20.000 km olabiliyor.

Daha Düşük Rutin Bakım Masrafları

Elektrikli otomobillerin ve T10X’in rutin bakımları arasında sadece “polen filtresi” ve “fren hidrolik” sıvısı yer alıyor. Söz konusu aksamların 2 yıllık bakım maliyeti 3-5.000 TL arasında değişiyor.

İçten yanmalı araçların 2 yıllık bakımları arasında yer alan “motor yağı, hava, polen, yağ filtreleri ve yakıt filtresi”nin yanı sıra “fren hidrolik sıvısı ve buji bakım” maliyetleri 25-30.000 TL’ye kadar yükselebiliyor.

Daha Uygun Toplam Maliyet

Düşük toplam kullanım maliyetleri sayesinde elektrikli otomobiller, içten yanmalı modellere karşı daha rekabetçi bir konuma geliyor. Yine Togg T10X özelinde, elektrikli araçlar “finansal maliyet”, “3 yıl MTV” ve “3 yıl enerji/yakıt masrafı” açısından %48 daha uygun toplam maliyet avantajı sunuyor.

Yakıt Ekonomisi ve Diğer Maliyetler

Skywell Türkiye Distribütörü Ulu Motor’dan alınan bilgilere göre, elektrikli otomobillerde 10 kata kadar yakıt ekonomisi sağlanabiliyor. Bakım maliyetleri açısından, elektrikli araçların en ağır bakımı, benzinli ve dizel araçların standart bakımına eşit seviyelerde gerçekleşiyor.

Batarya maliyetleri halen araç satış fiyatlarının %20-25’ini oluşturuyor. Ancak bataryaların ekonomik ömrü 10 yıl olarak belirleniyor ve bu süre sonunda bataryalar tamamen kullanılamaz hale gelmiyor.

Elektrikli Otomobillerin Geleceği

Elektrikli otomobillerin Türkiye pazarında hızla büyüdüğü görülüyor. Hükümetin teşvikleri, iyileştirilen şarj altyapısı ve artan tüketici bilinci, bu büyümeye katkıda bulunuyor. Gelecekte elektrikli otomobillerin pazar payının daha da artması bekleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.