“Sahte IBAN Kiralama İlanları: Ticaret Bakanlığı Uyarıyor!”

Banka hesabını başkasına devretmek, suç kazancı aklamayla ilgili kanuna aykırı.

Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığına Dikkat!

Ticaret Bakanlığı, sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı uyarıda bulundu. Dolandırıcılar, banka hesaplarını kiralamak veya kullandırmak karşılığında vatandaşlara yüksek kazançlar vaat ediyor.

Suç Teşkil Ediyor

Banka hesabını başkalarına maddi karşılıkla kullandırmak, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Kanun kapsamında suçtur. Hesap sahibi, başkasının hesabını kullandığını bankaya bildirmezse, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Yaygın Yöntemler

Dolandırıcılar, araç alım satım siteleri, sosyal medya, yatırım tavsiyesi platformları gibi kanallar aracılığıyla vatandaşlara ulaşıyor. Hedef kitleleri genellikle gelir kaynakları kısıtlı olanlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar.

Dolandırıcılara Karşı Önlemler

  • Cazip tekliflere karşı dikkatli olun.
  • Sahte veya başkalarına ait hesap bilgileri kullanan dolandırıcılara karşı temkinli olun.
  • Kimlik, hesap bilgileri, şifre gibi hassas bilgileri paylaşmayın.
  • Tıkladığınız bağlantılara dikkat edin.
  • Cihazlarınızı virüslere karşı koruyun.

Özel Uyarı: IBAN Kiralama

IBAN kiralama yöntemi son dönemde popüler bir dolandırıcılık yöntemi haline geldi. Banka hesaplarının başkaları tarafından kullanılmasına izin vermek suçtur.

Bakanlığın Çalışmaları

Bakanlık ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB), sosyal mühendislik dolandırıcılığını önleme çalışmaları kapsamında bir çalıştay düzenledi. Kamu ve özel kuruluşlarla iş birliği yaparak dolandırıcılıkla mücadele edilecek.

Vatandaşların Sorumluluğu

Hesaptaki işlemlerden doğrudan hesap sahibi sorumludur. Ödeme veya hesap işlemleri yapmadan önce kontrol ve teyit işlemi gerçekleştirin.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.