İTO, “OSB Radarı” ile Sanayicilere Arsa Kapılarını Açıyor

İTO, Trakya’da OSB’ler için “canlı radar” sistemi kuruyor. Böylece sanayi arsası ihtiyacı yakından takip edilecek.

Sanayide Yatırımlar İçin Arazi ve Finansman Desteği Gerekli

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, sanayi sektöründeki yatırımların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Avdagiç, “Ülke olarak sanayide yeni bir faza geçmek, ihracatımızdaki yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak istiyorsak, bu destekleri hayata geçirmeliyiz” dedi.

Sanayi yatırımlarının büyümeye katkısının 2022’de %0,3 iken 2023’te %2,2’ye yükseldiğine dikkat çeken Avdagiç, yatırım iştahındaki artışın Türk sanayi için umut verici olduğunu belirtti.

Avdagiç, geçen yıl yatırım harcamalarında %10,7 artış yaşandığını ve sanayi üretim endeksinde %11,5 yükseliş kaydedildiğini söyledi. Bu artışların son iki yılın en yüksek seviyesi olduğunu vurguladı.

İstanbul’da sanayi arsası konusunda çalışma yaptıklarını ifade eden Avdagiç, “İstanbul’da sanayi arsası satın almak artık çok kolay değil. Var olanlar çok pahalı. Trakya, Çanakkale, Bursa, Sakarya ve çevresindeki OSB’leri takip eden bir sistem geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Avdagiç, bu çalışma kapsamında İstanbul etrafındaki OSB’lerin yer aldığı bir proje hazırlayacaklarını ve sanayi arsalarının fiyatları hakkında bilgi vereceklerini belirtti. “Arsa bulamıyorum” diyen üyelere yardımcı olacaklarını vurguladı.

Türkiye, Hannover Sanayi Fuarı’nda Üçüncü Büyük Ülke

Avdagiç, Türkiye’nin sanayi başarısının uluslararası fuarlara da yansıdığını ifade etti. İTO’nun 32 yıldır milli katılım sağladığı Almanya’daki Hannover Sanayi Fuarı’na bu yıl Türkiye’den 153 şirketin katıldığını söyledi.

Türk şirketlerinin fuarda ev sahibi Almanya ve Çin’den sonra üçüncü sırada yer aldığını belirten Avdagiç, “5 ayrı salonda yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda 80 katılımcı firma ile milli katılım gerçekleştiriyoruz. Ayrıca 73 Türk firması bireysel stantlarıyla katılıyor” dedi.

“Türkiye sürdürülebilir sanayiye enerji veriyor” değerlendirmesini yapan Avdagiç, Hannover Messe’nin endüstriyel dönüşüm fırsatlarının merkezi olduğunu ve Türkiye’nin burada inovatif ürünleriyle yer almasının önem taşıdığını vurguladı.

Endüstride Bir Sonraki Normale Hızlı Uyum

Avdagiç, teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği ve jeopolitik gerilimlerin küresel üretim ortamını değiştirdiğinden bahsetti. Türk girişimcilerinin endüstride bir sonraki normale en hızlı şekilde uyum sağlaması gerektiğini belirtti.

“İmalat firmalarımız, geleceğe hazırlanmak için entegre teknoloji ve inovasyon stratejilerini benimsiyor” diyen Avdagiç, imalatın geleceğinin insan ve otomasyon etkileşiminde yattığını vurguladı.

Hannover Messe 2024’ün ana temasının “Sürdürülebilir endüstriye enerji veriyor” olduğunu hatırlatan Avdagiç, fuarda öne çıkan trendler arasında yapay zeka, karbon nötr üretim, sürdürülebilirlik ve endüstri 4.0’ın bulunduğunu ifade etti.

Türk sanayi şirketlerinin fuarda 5 salonda yer aldığını belirten Avdagiç, İTO’nun iştirakleri Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ve Teknopark İstanbul’dan girişimcilerin de Future Hub bölümünde yer aldığını söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.