Emtia Piyasalarında Canlılık: Geçen Hafta Patlama Yaşandı

Faiz indirimleriyle emtia talebinin artması, piyasalarda yükselişe yol açtı.

Emtia Piyasası: Merkez Bankalarının “Şahin” Politikalarından Uzaklaşma Tahminlerinin Etkisi

Güncel tahminler, önemli merkez bankalarının “şahin” politikalarını gevşetme ihtimaline işaret ederek, emtia piyasasında iyimser bir hava yaratıyor. Jeopolitik riskler, arz endişeleri ve Çin ekonomisindeki sorunlar, önümüzdeki aylarda ülkedeki talebin artması beklentisiyle emtia piyasasını destekliyor.

Altın Fiyatları Yükselişe Geçti

Değerli metaller, geçen hafta kayda değer kazançlar elde etti. Altın, ons başına %3,1 değer kazanırken, gümüş %1,1, paladyum %3 ve platin %1,5 arttı. Altının ons fiyatı, 2.233 dolara ulaşarak yeni bir zirve yaptı. Jeopolitik riskler ve Çinli yatırımcıların artan fiziki talebi, altın fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunuyor. ABD’de Tüketici Güveni Endeksi’ndeki düşüş de altın fiyatlarının artmasına ivme kazandırdı.

Baz Metallerde Karışıklık

Tezgah üstü piyasada baz metallerde dalgalı bir seyir gözlemlendi. Bakır %0,3, alüminyum %1,1 ve kurşun %1,4 artarken, çinko %1,8 ve nikel %2,8 düşüş yaşadı. Küresel maden üretimindeki kesintiler, bakırda arz endişelerine neden olurken, Çin’deki kuraklık alüminyum üretimini etkiliyor.

Enerji Grubunda Yükseliş

Enerji grubunda da geçen hafta yükselişler yaşandı. Brent petrol varil fiyatı %2, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz fiyatı ise %6,3 arttı. Jeopolitik risklerin yanı sıra OPEC+’nın üretim kesintilerini sürdürmesi, petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Husilerin Kızıldeniz’de ticari gemilere düzenlediği saldırılar, tedarik aksaklıkları endişesini beraberinde getiriyor. Doğal gaz stoklarındaki düşüş de fiyatların yükselmesine katkı sağladı.

Tarımsal Ürünlerde Dalgalanmalar

Chicago Ticaret Borsası’nda buğday fiyatları %1,2, mısır %0,6 arttı. Ancak pirinç %5,7 düştü. Soya fasulyesi fiyatları yatay seyretti. Intercontinental Exchange’te pamuk fiyatları %0,8 düşerken, şeker %3 ve kahve %2 arttı. Kakao ton fiyatı %2,3 yükselerek 10.800 dolara ulaştı.

Önemli Trendler

  • ABD’de buğday stoklarının azalması, fiyatların yükselmesine neden oluyor.
  • Hindistan’daki şeker üretimindeki düşüş endişeleri, şeker fiyatlarında artışa yol açıyor.
  • Vietnam’da kahve ihracatındaki düşüş, kahve fiyatlarının yükselmesine katkı sağlıyor.
  • Fildişi Sahili’ndeki kakao hasadındaki azalma beklentisi, kakao fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden oluyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.