Altında Yeni Zirve- 30 Mart 2024 Güncel Altın Fiyatları!

Anında güncel altın fiyatlarını öğrenmek ve altın piyasasındaki son gelişmeleri takip etmek için en doğru yerdesiniz. Gram altın ne kadar? Güncel altın fiyatları? Altın piyasası coştu. Sitemizde en güncel altın haberlerine ve piyasa analizlerine ulaşabilirsiniz. Altın yatırımcılarının merak ettiği her şey burada!

Altın fiyatlarındaki yeni zirve, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz indirme eğilimi ve jeopolitik gerilimlerin devam etmesiyle destekleniyor. Altının ons fiyatı 2.231 dolarla rekor seviyeye ulaşırken, gram altın da haftalık %3,8’lik bir artışla yatırımcıları sevindirdi.

Altın fiyatlarındaki yükseliş trendi devam ediyor. ABD Merkez Bankası’nın haziran ayında faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi ve jeopolitik gerginlikler, dünya genelinde altına olan talebi artırıyor ve fiyatları yeni zirvelere taşıyor.

Dün akşam altının ons fiyatı 2.231 dolarla rekor kırarken, gram altın da 2.330 TL seviyesini gördü.

Fed’in enflasyon göstergesi olarak kullandığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, gıda ve enerji kalemlerini hesaba katmadan hesaplanıyor. Bu endeks, şubat ayında beklentilere paralel olarak aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2,8 artış gösterdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, dün PCE verilerinin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, son enflasyon verilerinin “bekledikleri yönde olduğunu” vurguladı.

Powell’ın bu açıklamaları, hem hisse senedi piyasalarını hem de altın fiyatlarını destekledi.

Altın Haftanın Yıldızı Olmaya Devam Ediyor: Diğer Yatırım Araçları Geride Kaldı

Bu hafta yatırımcıların yüzünü güldüren varlık altın oldu. Diğer gelişmeler şu şekilde:

BIST 100 endeksi, oldukça dalgalı bir seyir izleyerek en düşük 8.749,00 ve en yüksek 9.336,02 puan arasında gidip geldikten sonra, önceki haftaya göre %0,34 artarak 9.142,40 puandan haftayı tamamladı.

Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, bu hafta %3,84 artarak 2.327 liraya yükseldi. Cumhuriyet altını ise %8,92 değer kazanarak 16.402 liraya çıktı.

Geçen hafta 3.683 lira olan çeyrek altının satış fiyatı ise bu hafta 4.200 liraya yükseldi.

Dolar bu hafta %1,17 artarak 32,3860 liraya, Euro ise %1,23’lük bir artışla 35,0580 liraya yükseldi.

Yatırım fonları ve bireysel emeklilik fonları ise sırasıyla %0,29 ve %0,26 oranında değer kaybetti. Ancak “Para Piyasası” fonları %0,93’lük kazançla haftanın en çok kazandıranı oldu.

Goldman Sachs’ın Altın Hakkındaki Değerlendirmesi

ABD’li banka Goldman Sachs’a göre, ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz oranlarını indirmeye başlamasıyla birlikte talebin artması, bu yıl emtia fiyatlarını destekleyecek.

Analistler Samantha Dart ve Daan Struyven liderliğindeki ekip, bakır, alüminyum, altın ve petrol ürünlerinde fiyat artışı öngörüyor.

Goldman Sachs’ın yıl sonu fiyat tahminleri şu şekilde: Bakır için ton başına 10 bin dolar, alüminyum için ton başına 2 bin 600 dolar ve altın için ons başına 2 bin 300 dolar olarak belirlendi.

Dünya Altın Konseyi: “Altının ‘Güvenli Liman’ Rolü Sarsılmıyor”

Dünya Altın Konseyi’nin Orta Doğu ve Kamu Politikası Başkanı Andrew Naylor, bu yıl diğer piyasaların rekor performansına rağmen, altının ‘güvenli liman’ olarakki rolünün sarsılmadığını vurguluyor.

Naylor, “Mevcut piyasa koşulları olumlu olsa da enflasyona ilişkin temel belirsizlikler, jeopolitik gerilimler veya olası piyasa düzeltmeleri altının cazibesini artırabilir,” diyerek altının değerini koruduğunu belirtiyor. Ayrıca, “Altına yönelik yatırımcı duyarlılığı, tarihsel olarak kriz zamanlarındaki performansına bağlı olarak şekilleniyor,” şeklinde ekliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.