IEA Başı: Nükleer Güç “Güçlü Bir Şekilde Geri Dönüyor”

Dünya çapında nükleer enerji yükselişte; IEA Başkanı Birol duyurdu.

Nükleer Enerjinin Güçlü Dönüşü: Birol Zirvede Konuştu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Belçika hükümeti, Belçika’nın başkenti Brüksel’de ilk Nükleer Enerji Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Zirvede konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, nükleer enerjide üç önemli değişim yaşandığını belirtti ve bu değişimlerin nükleer enerjinin güçlü bir şekilde geri dönüşüne yol açtığını vurguladı.

Enerji Güvenliği, İklim Değişikliği ve Piyasa Dalgalanmaları

Birol’e göre, bu dönüşümlerden ilki enerji güvenliği. “Nükleer enerjinin öne çıkmasında enerji güvenliği itici güç oldu” diyen Birol, iklim değişikliğiyle mücadelede de nükleer enerjinin sürekli ve sıfır emisyonlu elektrik üretimiyle kritik bir rol oynadığını ifade etti.

Ayrıca Birol, “Piyasa dalgalanmalarının da nükleer enerjinin geri dönüşüne katkı sağladığını” belirterek, nükleer enerji projelerinin kolay projeler olmadığını, inşaatlarının zaman aldığını ve inşaat riskleri ile yüksek sermaye ihtiyacı gibi zorluklar barındırdığını vurguladı.

Hükümetlerin Rolü

Birol, bu zorlukların üstesinden gelmek için hükümetlerin rol alması gerektiğini dile getirerek, “Nükleer enerjide, bugün burada gösterdiğimiz gibi, uluslararası siyasi kararlılık gösterilmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.