Çevrim İçi Oto Pazarında İkinci El Satışlarında Şok Artış: %35

Türkiye’de şubatta ikinci el araç satışları geçen yıla göre %35 fırlayıp 170 bine ulaştı.

İkinci El Çevrim İçi Araç Pazarında Şubat Ayı Değerlendirmeleri

İlanlar ve Satışlar

AA muhabirlerinin Indicata’nın raporundan derlediği veriler, Şubat ayında çevrim içi platformlarda 363.001 adet kurumsal ilanın yayınlandığını ortaya koyuyor. Bu ilanların 170.457 adedi satılarak geçen yıla göre %4’lük bir ilan artışı ve %35’lik bir satış artışı kaydedildi.

Fiyat Değişimleri

İkinci el binek ve hafif ticari araç pazarında 35 popüler markaya ait 364.881 ilanın fiyat değişimleri incelendi. Şubatta perakende fiyatlar bir önceki aya göre ortalama %0,23, yılbaşından itibaren ise %0,17 oranında yükseldi. Toptan satış fiyatlarındaki artış Şubat ayında %2,46, yılbaşından bu yana ise %4,52 oldu.

Motor Tiplerine Göre Satışlar

Motor tipine göre, Şubat ayında en çok satılan araçlar 100.265 adet ile dizel araçlar oldu. Dizel araçları, 62.931 satışla benzinli ve 4.517 satışla otogazlı araçlar takip etti. Hibrit otomobil satışları 1.548, ikinci el elektrikli otomobil satışları ise 1.196 adet olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, dizel araçların satış payı %7 oranında azalırken, elektrikli araçların satış payı %201,8 arttı.

Satış Hızı

Şubat ayında toplam satışların %38,3’ünü 11 yaş ve üzeri araçlar oluşturdu. 0-5 yaş araç satışlarında ise bir önceki aya göre %3’lük bir artış görüldü. Çevrim içi pazarda araçların ortalama satış hızı 45 gün olarak belirlendi. Renault marka araçlar 37 günlük ortalama satış hızıyla pazar ortalamasının üzerinde bir performans sergilerken, BMW araçlar 63 günlük satış hızıyla en yavaş satılan araçlar oldu.

Veri Analizi

Indicata, makine öğrenimi, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerini kullanarak Türkiye’deki ikinci el çevrim içi araç pazarını tarıyor ve günlük 450.000’den fazla veriyi analiz ediyor. Raporda yer alan satış verileri, Sahibinden, Arabam ve Letgo gibi listeleme sitelerinin yanı sıra Leaseplan ve Otokoç gibi kurumsal platformlardan elde ediliyor. Veriler, bireysel araç ilanlarını içermemektedir.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.