Lastik Atıkları Ekonomiye Dönüşüyor: 423 Bin Ton Hurda Lastik Değerlendirildi

Hurda lastiklerden granül, tel, tekstil, pirolitik yağ, gaz elde edilir. Pirolitik yağlar işlenerek elektrik üretimi yapılır.

Türkiye’de Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Geri Dönüşümü Ekonomiye Kazandırdı

Türkiye, geçtiğimiz yıl 423 bin ton ömrünü tamamlamış lastiği çevre lisansına sahip tesislerde geri dönüştürerek ekonomiye kazandırdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, araçlardan sökülen ve artık kullanılamayacak durumda olan lastikler “ömrünü tamamlamış lastik” olarak tanımlanıyor. Bu lastiklerin yönetimi, sıfır atık yaklaşımı ve döngüsel ekonomi ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiriliyor.

yetkili taşıyıcılar vasıtasıyla toplanan ömrünü tamamlamış lastikler, lisanslı tesislerde geri dönüştürülüyor. Granülasyon veya piroliz yöntemleri kullanılarak hurda lastiklerden hammadde olarak kullanılabilecek malzemeler elde ediliyor.

Granülasyon yöntemi ile kauçuk granül, çelik tel ve tekstil parçacıkları elde ediliyor. Bu kauçuk granüller, iş makinesi lastiği, konveyör bant ve ayakkabı altlığı üretiminde kullanılıyor. Renk katılarak yürüyüş yolları ve rekreasyon alanlarında da değerlendiriliyor.

Piroliz yöntemi ile pirolitik yağ, karbon karası, çelik tel ve pirolitik gaz elde ediliyor. Pirolitik yağ, elektrik üretimi için işleniyor.

Bu geri dönüşüm süreci, hem çevrenin korunmasını hem de ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.