Uluslararası İnşaat ve Kamu Alımlarında Hukuki Zemin Sağlamaya Yönelik Çalıştay Gerçekleştirildi

KİK’in yılda ortalama 80K ihalesi tamamlayıp 120K’dan fazla sözleşme imzaladığını açıkladı. Tüm satın alma işlemlerinin sayısı 1,3M’a ulaştı.

Uluslararası İnşaat Projelerinde ve Kamu İhalelerinde Hukuki Koruma Çalıştayı Gerçekleştirildi

Güneydoğu Avrupa Kamu Alımları İnceleme Kurumları Ağı üyesi ülkelerin temsilcileri ve Türkiye’nin lider yatırımcılarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası İnşaat Projelerinde ve Kamu İhalelerinde Hukuki Koruma Çalıştayı, Ankara’da The Ankara Hotel’de gerçekleşti.

KİK Başkanı Muharrem Güleç, açılış konuşmasında, teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ve iklim değişikliği gibi faktörlerin ekonomik öncelikleri ve iş yapma yöntemlerini önemli ölçüde değiştirdiğine dikkat çekti.

Güleç, bu değişimin kamu alımlarını da etkilediğini belirterek, “Kamu alımları yalnızca kamusal ihtiyaçların karşılanması amacıyla yapılmıyor. Artık sosyal ve ekonomik kalkınmanın bir aracı olarak kullanılıyor. Teknoloji geliştirme, sürdürülebilirlik ve insan hakları gibi kavramlar da kamu alımlarıyla ilişkili hale geliyor” dedi.

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği

2022 yılında kurulan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kamu Alımları İnceleme Kurumları Ağı’nın bir etkinliği olan Çalıştay’a ilişkin değerlendirme yapan Güleç, “Katılımcı ülkelerle iş birliğimizi güçlendirmek ve Türk müteahhitlerinin bu ülkelerdeki kamu alım sistemlerine erişimini kolaylaştırmak için bu platformu kullanmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türk Kamu İhale Hukukunun Temelleri

Türk kamu ihale hukukunun temellerinin 1850’li yıllara uzandığını vurgulayan Güleç, 2003 yılında yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu’nun uluslararası standartlarla uyumu artırdığını söyledi.

“2022 yılında kamu alımlarının büyüklüğü yaklaşık 1,6 trilyon liraya ulaştı. Bu alımların %88’i Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılıyor” diyen Güleç, her yıl ortalama 80 bin ihale tamamlandığını ve 120 binden fazla sözleşme imzalandığını belirtti.

EKAP’ın Rolü

Güleç, KİK’in 2002 yılında kurulduğunu ve kamu alımlarının kurumlarının faaliyetlerinin merkezinde yer aldığını söyledi. Kamu İhale Kurulu’nun her yıl ortalama 2 bin uyuşmazlığı 20 gün gibi kısa bir sürede sonuçlandırdığını ifade etti.

Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) da değinen Güleç, platformun 60 bine yakın kamu kurumu ve 260 bin ihale katılımcısıyla e-Devlet uygulamasına dönüştüğünü belirtti. EKAP’ın kağıda dayalı işlemleri ortadan kaldırdığını, bilgiye erişimi kolaylaştırdığını ve kamu alımlarına katılmayı kolaylaştırdığını vurguladı.

Çalıştayın Konuları

Dört oturumdan oluşan Çalıştay’da, üye ülkelerdeki kamu ihale sorunları, inşaat sözleşmelerindeki hukuki koruma zorlukları, itiraz davaları ve kamu ihale sisteminin geliştirilmesi fırsatları gibi konular ele alınacak.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.