Tekerlekler Dönmeye Devam Ediyor: Şubat Ayında Otomotiv İhracatı Zirveye Ulaştı

Otomotiv sektörü, 3,1 milyar $ ile ihracatta zirveye oturdu.

Şubat Ayı İhracat Verileri TİM’den Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv endüstrisi şubatta 3,1 milyar dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. Sektörü 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1,5 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi.

Ocak ayında en fazla ihracat artışı, yüzde 188,4 ile gemi, yat ve hizmetleri sektöründe kaydedildi. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 70,7’sini oluşturan sanayi grubunun dış satımı, yüzde 10,8 arttı.

Tarım grubunda yüzde 22,8’lik bir artışla 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Madencilik grubu ise yüzde 14,1’lik bir yükselişle 453,4 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

En Fazla İhracat Almanya’ya Yapıldı

Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke Almanya (1,5 milyar dolar), ABD (1,1 milyar dolar) ve İtalya (1 milyar 80 milyon dolar) oldu.

En çok ihracat yapan ilk üç il sırasıyla İstanbul (7,7 milyar dolar), Kocaeli (1,6 milyar dolar) ve Bursa (1,4 milyar dolar) olarak belirlendi. Toplamda 64 ilin ihracatında artış gözlemlendi.

Şubatta 1388 yeni firma dış satıma başladı. Avro/dolar paritesinin ihracata olumlu etkisi devam etti ve geçen ay parite farkı ihracata 63,5 milyon dolar katkı sağladı. Birim ihracat değeri 1,43 dolar oldu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.