Tüketicilere Telefon Dolandırıcılıklarına Karşı “Spam Filtrelerini Etkinleştirin” Çağrısı

Spam filtresiyle dolandırıcılığı önleyin, diyor Tüketici Hakları Derneği.

Siber Dolandırıcılıklara Dikkat: Kişisel Bilgilerinizi Koruyun

Siber dolandırıcılar, tüketicilerin bilgi eksikliğinden yararlanarak kişisel bilgilerini elde etmeye çalışıyorlar. İnternet, telefon ve SMS gibi iletişim kanalları üzerinden sahte ödül bildirimleri, banka mesajları, kimlik avı girişimleri, kötü amaçlı yazılımlar ve sahte çekilişler gönderiyorlar.

Dolandırıcılar, sahte banka web siteleri oluşturarak ve “kredi kartı bilgilerini güncellemek” veya “kredi kartı ücretlerini iade etmek” gibi ifadelerle tüketicileri kandırmaya çalışıyorlar.

Eğer bu tür mesajlara itibar etmezseniz, dolandırıcılar “Ödül kazandınız” veya “Ürünü indirimli fiyattan satın almak için tıklayın” mesajları gönderebiliyorlar. Bazı durumlarda, tanınmış markaların web siteleri taklit edilerek teknolojik ürünler piyasa fiyatından çok daha ucuza satılmaya çalışılıyor.

Dolandırıcılardan korunmak için bilinmeyen veya şüpheli bağlantılara asla tıklamayın. Kişisel veya finansal bilgilerinizi paylaşmadan önce güvenilir kaynaklardan doğrulatın. Bir kuruluşun gerçekten mesaj gönderdiğinden emin değilseniz, resmi web sitesine veya müşteri hizmetlerine ulaşın.

Ödül Bildirimlerine ve Tekliflere Şüpheyle Yaklaşın

Tanımadığınız kişilerden gelen ödül bildirimlerine veya tekliflere karşı dikkatli olun. Telefon numarası, kimlik veya finansal bilgiler gibi kişisel bilgilerinizi asla paylaşmayın.

Dolandırıcılığı Önleyin ve Farkındalık Yaratın

  • Şüpheli SMS’leri dikkatle inceleyin ve ilgili kuruluşlarla iletişime geçin.
  • Telefonunuzdaki spam filtrelerini etkinleştirin.
  • Şüpheli mesajları telekomünikasyon sağlayıcınıza veya resmi kurumlara bildirin.

Telefon Dolandırıcılığı

Telefon dolandırıcılığı durumunda, en yakın Cumhuriyet Savcılığı’na başvurun ve dilekçe verin. Olayı ayrıntılı bir şekilde anlatın ve varsa kanıt sunun.

Telefon dolandırıcılığını telekomünikasyon sağlayıcınıza ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bildirin.

Maddi kayıp veya ciddi tehdit söz konusu olduğunda, emniyet birimlerine başvurabilirsiniz. Banka veya ticari kuruluşların isimleri kullanılarak dolandırıcılık yapılıyorsa, bu kurumları da bilgilendirin.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.