Yurt Dışı Üretici Fiyatları Hızla Yükseliyor

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Ocak ayında yıllık bazda yüzde 59,27 artarak önemli bir yükseliş kaydetti.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Ocak ayında yıllık bazda yüzde 59,27 artarak önemli bir yükseliş kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Ocak 2024’te bir önceki aya göre ise yüzde 4,57 arttı.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yıllık bazda yüzde 60,76 artış görülürken, imalat sektöründe bu artış yüzde 59,24 olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarına bakıldığında ise ara mallarında yıllık bazda yüzde 51,36 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,98 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 65,37 artış, enerjide yüzde 47,22 artış ve sermaye mallarında yüzde 69,03 artış kaydedildi.

Aylık bazda ise madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 3,07, imalat sektöründe yüzde 4,60 artış yaşandı. Ana sanayi gruplarında ise ara mallarında yüzde 3,32, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 6,03, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,63, enerjide yüzde 4,52 ve sermaye mallarında yüzde 5,84 artış gerçekleşti.

Bu veriler, yurt dışı üretici fiyatlarında önemli bir artışın olduğunu ve bu durumun sektörler arası ve aylık bazda da kendini gösterdiğini göstermektedir.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.