ABD Verileri ve Fed Açıklamalarıyla Küresel İştah Yüksek

Küresel piyasalarda risk iştahının yüksek olduğu bir dönemde, ABD perakende satış verilerinin etkisiyle yatırımcılar, Fed yetkililerinin açıklamalarını da yakından takip ediyorlar.

Küresel piyasalarda risk iştahının yüksek olduğu bir dönemde, ABD perakende satış verilerinin etkisiyle yatırımcılar, Fed yetkililerinin açıklamalarını da yakından takip ediyorlar. Son olarak konuşan Fed yetkililerinden Raphael Bostic’e göre, faiz indirim eşiğine ulaşmak biraz zaman alabilir. ABD’de TÜFE endişelerinin azalması, perakende satışların ocak ayında düşmesiyle birlikte gözlemlendi. Bu verinin ardından Wall Street Borsaları yükselirken, dolar değer kaybetti ve tahvillerde hafif hareketler görüldü.

S&P 500 endeksi Perşembe gününü %0,58 oranında yükselişle 5.030 puandan tamamladı. S&P 500 vadelileri ise yatay seyretmekte.

Bloomberg Dolar Endeksi, Perşembe günü %0,4 oranında değer kaybetti ve sabah saatlerinde %0,1 artış kaydetti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Perşembe günü iki baz puan düşüşle %4,23 seviyesinde kapanmış olmasına rağmen, bu sabah %4,25’e yükseldi.

ABD perakende satışlarının Ocak ayında beklentinin üzerinde %0,8 oranında düşmesi, swap piyasasında Haziran ayı için faiz indirimi ihtimalinin tamamen fiyatlandığına işaret ediyor.

Asya Pasifik bölgesinde ise Japonya liderliğinde artış yaşandı. Nikkei 225 endeksi pozitif yönde işlem gördü. Çin’de tatil sezonunda seyahatlerin artması, tüketim harcamalarının arttığı sinyalini verirken, Hong Kong Hang Seng endeksi de %2’ye yakın bir yükseliş kaydetti. Risk iştahının artmasıyla Perşembe günü %1,5 yükselen Brent petrol, yaklaşık 83 dolar seviyesinde seyrediyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, işgücü piyasasının ve ekonominin hala güçlü olduğunu belirterek, faiz indirimi için acele etmeyeceklerini vurguladı. Bostic, faiz indirim eşiğine gelmenin “biraz zaman alabileceğini” ifade ederken, enflasyonun %2 hedefine doğru kalıcı bir şekilde ilerlediğinden henüz emin olmadıklarını dile getirdi.

New York’ta konuşan Bostic, “Veriler zaferin avucumuzun içinde olmadığını gösteriyor. Enflasyonun %2 hedefine sert bir şekilde indiği konusunda henüz rahat değilim” şeklinde konuştu. Ocak ayı TÜFE verisinin tek seferlik bir sapma olabileceğini belirten Bostic, fiyat istikrarı için daha fazla kanıta ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Bostic, bu yıl faizi belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nde oy hakkına sahip.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.