AB, türev Takas İşlemlerini Avrupa’ya Çağırıyor

AB, avro türevlerinin takası için Londra’dan üye ülkelere kaymayı sağlayacak kurallarda ortak karara vardı.

AB Konseyi, Üye Ülkeler ve Avrupa Parlamentosu, AB Takas Hizmetlerinde Anlaşmaya Vardı!

AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkeler arasında yürütülen müzakerelerin sonucunda, AB sermaye piyasalarında takas hizmetlerini geliştirecek kurallar konusunda bir anlaşmaya varıldığını açıkladı. AB’de mali istikrarın korunması için alınan bu kararlarla, birliğin takas ortamını daha cazip ve dayanıklı hale getirilmesi hedefleniyor.

Anlaşma uyarınca, stratejik özerkliğin sağlanması için avro türevlerinin takasına ilişkin hizmetlerin Avrupa’ya çekilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda, sermaye piyasasında prosedürlerin sadeleştirilmesi ve kısaltılması planlanıyor. Ayrıca, bankalar ve çeşitli finansal kurumlara, avro sözleşmelerini takas etmek için üye ülkelerde bir hesaba sahip olmaları gerektirecek aktif hesap zorunluluğu getirilecek.

Birleşik Krallık’ın (İngiltere) AB’den resmen ayrıldığı 2020 yılından bu yana, AB’de avro türevlerin takas işlemlerinin büyük çoğunluğu Londra’da gerçekleştiriliyor. Fakat, AB bankalarının Londra’da bulunan takas piyasalarına olan erişimleri bir süre daha uzatılma kararı alınmıştı.

AB, bu anlaşma ile avro türevlerin takas işlemlerini Londra’dan üye ülkelere yönlendirerek, mali istikrarın sağlanması ve stratejik özerkliğin kazanılması konularında önemli adımlar atmayı hedefliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.