Birleşik Krallık’ta Konut Fiyatları Ocak Ayında Göz kamaştırdı

Birleşik Krallık’ta konut fiyatları ocakta yıllık bazda %2,5 arttı; son bir yılın en keskin yükselişi.

Halifax Konut Fiyat Endeksi Ocak 2023 Raporu

Halifax Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, Ocak ayında Birleşik Krallık’ta konut fiyatları aylık bazda yüzde 1,3 arttı ve üst üste dördüncü ayda değer artışına imza attı. Bu, ortalama konut fiyatında Ocak 2023’ten bu yana görülen en büyük artış olup, yıllık bazda yüzde 2,5’lik bir artış anlamına geliyor. Böylece, ortalama konut fiyatı geçen ay 291 bin 29 sterline ulaştı.

Konut fiyatlarında yıllık bazda en fazla artış Kuzey İrlanda’da görüldü. İskoçya ve Galler’de ise fiyatlar sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 3,2 arttı. Buna karşılık, İngiltere’nin başkenti Londra, 529 bin 528 sterlinle ortalama konut fiyatlarının en yüksek olduğu bölge olmaya devam etti. Ancak, Londra’da fiyatlar ocakta yıllık bazda yüzde 0,4 düşüş gösterdi.

Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, konut fiyatlarındaki son dört aylık artışın ileriye dönük döneme eleştirel bir bakış açısıyla yorumladı. Kinnaird, mortgage oranlarının düşürülmesi, enflasyonist baskıların azalması ve işgücü piyasasının hala dirençli olması gibi faktörlerin alıcı ve satıcı arasındaki güvenin artmasına katkı sağlamış olabileceğini söyledi. Bununla birlikte, faiz oranlarının yüksek olması ve talebin arzı aşması gibi unsurların satın alma zorluklarını devam ettireceğini de ekledi.

Kinnaird, özellikle ilk evini satın almak isteyenler için ortalama depozito miktarının şu anda 53 bin 414 sterlin olduğunu ve bunun satın alma fiyatının yaklaşık yüzde 19’unu oluşturduğunu belirtti. Bu nedenle, yeni alıcıların neredeyse 3’te ikisinin ortak ev satın alması oldukça yaygın bir durumdu.

Geleceğe yönelik baktığımızda, Kinnaird’e göre geniş belirsizlik zemininde satın alma zorluklarının devam etmesi muhtemel. Ancak, Halifax Mortgage Direktörü, konut sektörünün uzun vadede bu zorlukların üstesinden gelerek istikrarlı bir büyüme sürecine girebileceğini vurguladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.