Otomotiv Endüstrisi Rekorlarla Dolup Taştı

Türkiye’nin otomotiv ihracatı Ocak’ta rekor kırdı: 2,779 milyar dolar.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamalara göre, ülkenin otomotiv endüstrisinde ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine nazaran %2,5’lik bir artışla 2 milyar 779 milyon 940 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin ihracatında ön sıralarda yer alan sektörün endüstriler arasındaki payı ise %16,2 olarak belirlendi.

Ocak ayı ihracatında lider konumdaki “tedarik endüstrisi” ürün grubunda, geçen yılın aynı ayına göre %3’lük bir artışla 1 milyar 171 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi. “Binek otomobil” ihracatı ise %13 düşüşle 772 milyon 898 bin dolara gerilerken, “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı %27 yükselerek 504 milyon 667 bin dolar olarak kaydedildi. Diğer yandan, “otobüs-minibüs-midibüs” ihracatı %61 artışla 160 milyon 712 bin dolara ulaşırken, “çekiciler” ihracatı da %10 azalarak 139 milyon 897 bin dolar olarak gerçekleşti.

Ülke bazında en büyük ihracat pazarı olan Almanya’ya 417 milyon dolarlık otomotiv ürünleri satışı yapıldı. Geçtiğimiz yıla kıyasla %11’lik bir artış yaşanan Birleşik Krallık ise 333 milyon dolarlık ihracat rakamıyla ikinci sırada yer aldı. Üçüncü büyük pazar olarak Fransa’ya %4’lük bir düşüşle 272 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Önemli pazarlardan İtalya’ya %31, Slovenya’ya %19, Romanya’ya %19, Fas’a %39, Portekiz’e %41 ve Cezayir’e %424 oranında ihracat artışları kaydedildi.

Avrupa Birliği ülkeleri, ocak ayında %1 artışla 1 milyar 877 milyon dolar ihracat rakamıyla ülke grubu bazında lider konumda yer aldı. Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracattaki pay ise %67,5 olarak belirlendi. “Diğer Avrupa Ülkeleri” grubuna yapılan ihracat %12, “Afrika Ülkeleri” grubuna yapılan ihracat ise %35 oranında arttı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, açıklamasında “Yılın başında sektör tarihindeki en yüksek ocak ayı ihracatına ulaştık. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı çift haneli arttı. İtalya, Slovenya ve Romanya’ya yüksek oranlı artışlar kaydettik.” şeklinde ifadeler kullandı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.