Uluslararası Seyahat Salgın Öncesi Seviyeye Geri Döndü, Ancak Engeller Kaldı

Turizm GSYH’ya salgın öncesi seviyelere dönüyor, ancak zorluklar devam ediyor.

Dünya Seyahat ve Turizm Endeksi 2024 Yayımlandı

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve Surrey Üniversitesi tarafından iki yılda bir hazırlanan Seyahat ve Turizm Endeksi (TTDI) 2024, 119 ülkenin seyahat ve turizm sektörlerini çeşitli faktörlere dayanarak analiz ediyor.

İyileşme Beklentileri

Bu yıl, Kovid-19 seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte salgın sırasında ertelenen talebin turizm sektörünü canlandırması bekleniyor. Sektörün iyileşmesine, uçuş sayısının artması, doğal ve kültürel alanlara yapılan yatırımlar ve ilgi de destek sağlayacak.

Ülkeler Arasındaki Farklılıklar

Ancak iyileşme ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Endeksteki 119 ülkeden 71’i 2019’dan bu yana turizm ve seyahat skorunu artırdı, ancak ortalama endeks skoru salgın öncesi seviyenin %0,7 altında kaldı.

Zorluklar ve Fırsatlar

Uluslararası turizm sektörü, salgının neden olduğu küresel sağlık krizinin etkilerini atlattı, ancak makroekonomik zorluklar, jeopolitik ve çevresel riskler ve yapay zeka gibi yeni dijital teknolojilerin etkisi gibi zorluklarla karşılaşıyor.

Kapasite Kısıtlamaları

İşgücü kıtlığı devam ederken, hava yolu kapasitesi, sermaye yatırımları ve verimlilik alanındaki ilerlemeler, uluslararası seyahat talebindeki artışa ayak uyduramıyor. Küresel enflasyonun kötüleştirdiği bu dengesizlikler, fiyat ve hizmet sorunlarını artırıyor.

Yüksek Gelirli Ekonomilerin Avantajı

WEF’in endeksinde ilk 30 ülke arasında ağırlıklı olarak (26) yüksek gelirli ekonomiler yer alıyor. Bu ekonomilerin avantajları arasında dinamik işgücü piyasaları, açık seyahat politikaları, güçlü ulaşım ve turizm altyapıları ve iyi gelişmiş doğal, kültürel ve eğlence dışı cazibe merkezleri yer alıyor.

Gelişmekte Olan Ülkelerin İlerlemesi

Gelişmekte olan ülkeler de turizm sektöründe son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetti. Çin’in yanı sıra Türkiye, Endonezya ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler, ilk 30’daki en önemli seyahat ve turizm destinasyonları arasında yer alıyor. Türkiye, bir önceki endeksteki 37. sıradan 29. sıraya yükseldi.

Sekktörün Geleceği

WEF Küresel Endüstriler Başkanı Francisco Betti, bu yılın turizm sektörü için bir dönüm noktası olduğunu vurguluyor. Surrey Üniversitesi Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu Başkanı Prof. Iis Tussyadiah ise seyahat ve turizm sektörünün geliştirilmesi için güçlü bir ortam yaratmanın ve alandaki boşluğun kapatılmasının önemine dikkat çekiyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.