Türkiye ve Dünya Bankası, 1 Milyar Dolarlık Yenilenebilir Enerji İş Birliği

Türkiye ve Dünya Bankası, 1 milyar dolarlık yenilenebilir enerji programı için işbirliği imzaladı.

Dağıtık Güneş Enerjisi ve Batarya Depolama için 1 Milyar Dolarlık Program

Türkiye’nin dağıtık güneş enerjisi piyasasını geliştirerek Ulusal Enerji Planı’nı desteklemeye yönelik 1 milyar dolarlık bir program duyuruldu.

Program, 2022’de 9,5 gigavat olan Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünü 2035’e kadar 52,9 gigavata ve batarya depolama kapasitesini 7,5 gigavata çıkarmayı hedefliyor.

Programın uygulanmasından sorumlu Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), iki aşamalı bir plan yürürlüğe koyacak:

  • Aşama 1: Ticari ve endüstriyel müşteriler için çatı ve zemine monteli güneş enerjisi sistemleri geliştirecek yatırımcılara finansman sağlamak.
  • Aşama 2: Güneş enerjisi yatırımcılarına finansman sağlaması için yerel bankalar ve kiralama şirketlerini desteklemek ve böylece dağıtık güneş enerjisi için çeşitli finansman kaynakları yaratmak.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin enerji dönüşümünde iddialı hedefler belirlediğini belirtti. Dünya Bankası, Türkiye’nin 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi ikiye katlama kararlılığını destekliyor.

Dünya Bankası’nın programdan sorumlu Baş Enerji Uzmanı Manuel Berlengiero, projenin elektrik talebini karşılamanın yanı sıra dağıtık güneş enerjisi ve depolama yatırımlarını teşvik edeceğini vurguladı.

Programa, Dünya Bankası’nın Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 600 milyon avroluk kredi, Temiz Teknoloji Fonu’ndan 30 milyon dolarlık kredi ve Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programı’ndan 3 milyon dolarlık hibe olmak üzere toplam 687 milyon dolarlık finansman sağlanacak. Programın ayrıca 259 milyon dolarlık özel sermaye yatırımını tetiklemesi bekleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.