Yumaklı’dan Hibe Desteklerine Katlama: Proje Limiti 14 Milyon Lireye Çıktı

Bakan Yumaklı: Kadın ve genç girişimcilere IPARD desteğinde %100 hibe artışı (7-14 milyon TL).

Tarım Bakanı Yumaklı: Gıda Güvenliği Geleceğimizin Önceliği

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali’nin (AGRIFEST) açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda arz güvenliğinin ülkenin ve milletin geleceği için kritik olduğunu vurguladı.

Tarım politikaları oluşturulurken en büyük dayanaklarının dinamik ve enerjik gençler olduğunu ifade eden Yumaklı, festivalin bu nedenle kendileri için önemli olduğunu belirtti.

Tarımsal üretimi geliştirmek ve rekabet gücünü artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Yumaklı, “Bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, tarımsal AR-GE, kırsal kalkınma yatırımları ve sulama yatırımları gibi alanlarda üreticilerimize destek oluyoruz. Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasındayız” dedi.

Yumaklı, 2050’de dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun 105 milyona ulaşmasının beklendiğini belirterek, “Bu, gıda ihtiyacımızın yüzde 70 artacağı anlamına geliyor. Ülkemiz, gıda üretim potansiyelini ve kabiliyetini geliştirerek, insan kaynağını yetiştirerek ve bilim ve teknolojiyi kullanarak geleceğe taşıyacak” dedi.

Tarımsal AR-GE’ye ve inovasyona önem verdiklerini vurgulayan Yumaklı, Türkiye’nin bu alanda en büyük tarımsal AR-GE gücüne sahip olduğunu belirtti. Yumaklı, 49 araştırma enstitüsü, 300 laboratuvar ve 6 bin 500 personelin gece gündüz çalıştığını söyledi.

Yumaklı, “Üniversitelerimiz, STK’lar ve AR-GE’ye açık özel sektörle yoğun bir çalışma yürütüyoruz. 2004 tarla bitkisi ve 1041 bahçe bitkisi olmak üzere 2045 yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirdik. 37 yerel çeşit sertifikalandı ve koruma altına alındı. 318 bin genetik materyal gen bankalarımızda korunuyor. Kuraklığa ve iklim değişikliğine dayanıklı tohum çeşitleri geliştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Tarımsal üretimde genç girişimcileri desteklemeye devam edeceklerini belirten Yumaklı, kadın ve gençlerin üretimde yer almasını hayati gördüklerini söyledi.

“IPARD ve kırsal kalkınma desteklerinde kadın ve genç girişimcilere pozitif ayrımcılıklarımız var. Uzman Eller Projesi’nin başarılı uygulamalarını görmek bizi mutlu ediyor. Gençler, sizler üretmek için varsanız, bizler yanınızdayız” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.