Yumaklı’nın Hibelere Dev Hamlesi: Proje Sınırı 14 Milyon Liraya Fırlıyor
Yumaklı, kadın ve genç girişimcilere destek:
IPARD projelerinde hibe limiti 14 milyona yükseldi.
Gıda Arz Güvenliğini Sağlamak İçin Tarım Teknolojilerinde İş Birliği
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali (AGRIFEST)’in açılışında önemli açıklamalarda bulundu.
Yumaklı, konuşmasında ülkenin geleceği ve milletin yarınları için gıda arz güvenliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Tarım politikalarında gençlerin dinamizminin ve enerjisinin kendilerine güvence verdiğini ifade eden Bakan, bu kapsamda festivale büyük önem verdiklerini belirtti.
Bakanlık olarak tarımsal üretimi geliştirmek ve rekabet gücünü artırmak için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Yumaklı, “Bitkisel üretimden hayvansal üretime, su ürünleri üretiminden tarımsal AR-GE’ye, kırsal kalkınma yatırımlarından su ve sulama yatırımlarına birçok alanda üreticilerimizi destekledik. Yıllık 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasındayız.” dedi.
Geleceğin Tarımı için İnovasyon ve İnsan Kaynağı
2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyar, Türkiye nüfusunun ise 105 milyon olmasının beklendiğini hatırlatan Yumaklı, “Bu durum, gıda ihtiyacında yüzde 70’e varan bir artışa neden olacak. Ülkemiz, tarımını geleceğe taşıyacak olan insan kaynağını yetiştirerek, bilim ve teknolojiyi kullanarak gıda üretim potansiyelini koruyacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Tarım alanında AR-GE ve inovasyona yaptıkları yatırımların ülkenin geleceğine yönelik bir yatırım olduğunun bilincinde olduklarını dile getiren Yumaklı, Bakanlık olarak AR-GE ve inovasyona ayrı bir önem verdiklerini vurguladı.
Türkiye’nin tarımsal AR-GE alanında en güçlü ülke olduğunu belirten Bakan Yumaklı, 49 araştırma enstitüsü, 300 laboratuvar ve 6 bin 500 personelin tarımsal üretimin gelişmesi için gece gündüz çalıştığını ifade etti.
Üniversiteler, STK’lar ve Özel Sektörle İş Birliği
Bakan Yumaklı, “Üniversitelerimizle, STK’larla ve AR-GE konusuna açık özel sektörle yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Tarla bitkilerinde 1004, bahçe bitkilerinde 1041 yerli tohumluk çeşidi geliştirildi. Ata Tohumu Projesi kapsamında 37 yerel çeşit sertifikalandırılarak koruma altına alındı. Küresel iklim değişikliğine dayanıklı tohum çeşitleri geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
Kadın ve Gençlere Pozitif Destek
Yumaklı, tarımsal üretimde genç girişimcilere ve kadınlara pozitif destek sağlamaya devam edeceklerini belirterek, “IPARD ve kırsal kalkınma desteklerinde kadın ve genç girişimcilere pozitif ayrımcılıklar var. Proje limitlerini yüzde 100 artırdık.” dedi.
Bakan Yumaklı, gençlerin üretim alanında olmasını desteklediklerini ifade ederek, “Gençler, sizler üretmek için varsanız, bizler hemen yanı başınızdayız.” ifadelerini kullandı.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.