Türkiye’nin E-Ticaret Değeri Vites Arttırarak 1,85 Trilyon Lirayı Aştı

Türkiye’nin e-ticaret hacmi son yılda %115 arttı ve ₺1,85 trilyona ulaştı.

Türkiye’nin e-Ticareti: Kapsamlı Bir Bakış: e-Ticaretin Ekonomik Katkısı

Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı “Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu”, ülkedeki e-ticaretin gelişimini ele alıyor. Rapora göre, e-ticaretin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı %6,8’e yükseldi. e-Ticaret hacmi geçen yıl %115,15 artışla 1,85 trilyon TL’ye ulaşırken, işlem sayısı da %22,25 yükselerek 5,87 milyar adede erişti. Bu yıl için e-ticaret hacminin 3,4 trilyon TL, işlem sayısının 6,67 milyar adet olması öngörülüyor.

Sektorel Dağılım

e-Ticaret hacminde en büyük payı (%51) mal ticareti alırken, %49’unu hizmet ticareti oluşturdu. Kartlı işlem hacminin %63’ü mal, %37’si hizmet kaynaklıydı. e-Ticaretin en büyük sektörleri arasında beyaz eşya ve küçük ev aletleri (233 milyar TL), elektronik (135 milyar TL) ve giyim, ayakkabı ve aksesuar (127 milyar TL) yer aldı.

e-Ticaret İşletmelerinin Özellikleri

Türkiye’deki e-ticaret işletmelerinin %76’sı şahıs şirketiyken, %21’i limited şirket, %3’ü anonim şirkettir. İşletmelerin büyük çoğunluğu İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da bulunuyor. e-Ticaret işletmelerinin %70,5’ini erkekler, %29,5’ini kadınlar yönetiyor. Çoğunluğu 25-44 yaş aralığında.

e-Ticaretin Coğrafi Dağılımı

Bakanlıkça geliştirilen bir endekse göre, e-ticarete uyumun en yüksek olduğu iller İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli. En çok kargo gönderimi yapan il İstanbul (%55,27) olurken, bunu Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri takip etti. En fazla kargo alan il yine İstanbul (%29,74) idi.

e-Ticaretin Tüketici Profili

En fazla harcamayı 29 yaşındaki tüketiciler gerçekleştirirken, alışverişlerin çoğunluğu mobil uygulamalardan yapıldı.

Kargo İşlemleri

Teslim edilemeyen kargo gönderilerinin birincil nedeni (%34,13) müşterinin gönderiyi kabul etmemesi, ikinci nedeni (%26,43) adreste bulunmamaktı. En düşük oranda karşılaşılan neden (%1,2) ise hasarlı kargodu.

Popüler Ürünler

e-Ticaret yoluyla en çok satılan ürünler arasında ayakkabı, cep telefonu, dizüstü ve masaüstü bilgisayar, airfryer, fritöz, klima, mutfak ve yemek aletleri, çamaşır makinesi ve buzdolabı yer aldı. Gıda ve yemek sektöründe ise meyve, sebze, çay, demleme içecek, et, deniz ürünleri, yumurta, kahve, hamburger, kebap ve pizza ön plana çıktı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.