Türkiye’nin Dolay Gaz Depolama Kapasitesi 2028’de 12 Milyar Metreküpü Geçecek

2028’de Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesi 12 milyar metreküpe ulaşarak tüketiminin %20’sini depolayacak.

Türkiye, Doğal Gaz Merkezi Hedefliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi’ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Dönmez, ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Güçlü bir altyapının, doğal gaz merkezi veya ticaret merkezi olmak için en önemli şartlardan biri olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Güçlü Tüketim Piyasası

Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük dördüncü doğal gaz piyasasına sahip olduğunu belirten Dönmez, güçlü bir talep ve tüketim tarafının önemine dikkat çekti. Bu nedenle, altyapı kurulumunun ve komşu ülkelerle bağlantılarının sağlanmasının gerekli olduğunu vurguladı.

“Hem Bulgaristan hem de Yunanistan üzerinden Avrupa tüketim noktasına erişimimiz var. Kendi gazımızı artık üretiyoruz ve bu miktarı artırmayı hedefliyoruz. Türkiye, Avrupa’nın da bir gaz sağlayıcısı durumuna geldi.”

Depolama Kapasitesinin Artırılması

Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi’nin mevcut kapasitesinin 1,2 milyar metreküp olduğunu hatırlattı. Bu kapasitenin ilk etapta 3,5 milyar metreküpe, daha sonra da 1,9 milyar metreküplük ek bir artışla 5,4 milyar metreküpe çıkarılacağını belirtti.

“Silivri’yi de 6 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin 2028’de yaklaşık 12 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitesi olacak.”

Artan Tüketim ve Üretim

Dönmez, Türkiye’nin doğal gaz talebinin arttığını belirtti. Üretimin başladığını ve bugün itibarıyla üretimin 4,6 milyon metreküpe ulaştığını ifade etti.

“Üretimi artırmayı hedefliyoruz. İlk etapta 2025 yılının ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe ulaşmayı hedefliyoruz.”

Doğal Gaz Merkezi Hedefi

Dönmez, Türkiye’yi bir doğal gaz merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Tuz Gölü’ndeki tesisin bu hedef için çok önemli olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının yüzde 50’sini depolayabilecek altyapıya sahip olabiliriz. Bu yatırımları yapmayı da hedefliyoruz. Türkiye’yi bir doğal gaz merkezi haline getireceğiz.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.