Türkiye ve Dünya Bankası Arasında 5 Yıllık Ekonomik İşbirliği Programı Başlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile 5 yıllık ekonomik işbirliği programının başladığını duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Dünya Bankası ile güçlü işbirliği kapsamında gelecek beş yıllık bir mali işbirliği programı oluşturduğunu duyurdu. Şimşek, Dünya Bankası’nın önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’ye ek 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağını belirtti.

Yeşil Dönüşüm ve Enerji Arz Güvenliği İçin 1,5 Milyar Dolarlık Proje Finansmanı

Şimşek ayrıca, Dünya Bankası’nın kısa bir süre önce üç ayrı proje için 1,5 milyar dolarlık finansman sağladığını hatırlattı. Bu kaynakların Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme amacına yönlendirileceğini ifade etti.

Türkiye, Dünya Bankası’ndan 3. Sırada Uygun Koşullu Kredi Kullanan Ülke Olarak Öne Çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası’nın Orta Vadeli Program’ın duyurulmasının ardından Türkiye’ye yönelik kaynak tutarını artırarak, devam eden 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha ekleyerek toplamı 35 milyar dolara çıkardığını hatırlattı. Şimşek, Türkiye’nin dünya genelinde uygun koşullu kredi kullanan ülkeler arasında üçüncü sırada, bölgesinde ise birinci sırada olduğunu vurguladı ve yeni programın ayrıntılarını da açıkladı.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı önceliklerine uygun olarak hazırlanan programın yüksek ve sürdürülebilir verimlilik artışı, kapsayıcı hizmetler, istihdam ve dayanıklılığın güçlendirilmesi gibi alanlara odaklanacağını belirterek, bu başlıkların Dünya Bankası ile yapılacak işbirliği için önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Afetlere Dirençten İhracata Kadar Çeşitli Alanlarda Destek Sağlanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye sunacağı desteğin afetlere direnç, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele, ihracatın desteklenmesi, reel sektör, altyapı, lojistik, sanayi, tarım, eğitim, sağlık ve kapsayıcılık gibi birçok alanda planlandığını vurguladı. Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

“Dünya Bankası kuruluşları olan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) tarafından ortaklaşa uygulanacak olan program, ülkemizdeki faaliyetlerin etkisini artıracak. Bu süreçte, ülkeye özgü zorlukların çözümüne odaklanan, özel sektör katılımını artırmayı hedefleyen ve operasyonlarda bütüncül sonuçları elde etmeyi amaçlayan bir yaklaşım benimsenecek.”

Özel Sektörün Gelişimine Odaklanan Finansman Paketi

Şimşek, Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı kapsamında Türkiye’ye sunulacak olan ek 18 milyar dolarlık finansman paketine dikkat çekerek, “Bu tutarın 6 milyar doları IBRD’den, 9 milyar doları IFC’den sağlanacak. MIGA’nın ise kısa vadeli garantiler aracılığıyla 3 milyar doları harekete geçirmesiyle, sağlanacak finansmanın yaklaşık üçte ikisinin özel sektörün gelişimine yönlendirilmesi öngörülüyor.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Dünya Bankası’nın makro ve sektörel bazdaki teknik ve analitik çalışmalarının yeni program döneminde de devam edeceğini belirten Şimşek, “Ülkemizin kalkınma hedeflerini desteklemek adına diğer kalkınma paydaşlarıyla yeni ortaklıklar kurulacak. Dünya Bankası, 70 yılı aşkın süredir ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşmasında en önemli paydaşlarından biri olmuştur. Yeni Ülke İşbirliği Çerçevesi, Banka ile olan ortaklığımızı daha da pekiştiriyor ve gelecek 5 yıllık döneme duyulan güveni yansıtıyor. Yeni dönemde ülkemize kaynak akışı artarak devam edecek.” açıklamasını yaptı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.