Türkiye-Mısır Ticaret Hedefi 15 Milyar Doları Aşıyor

Türkiye ve Mısır, 5 yıl içinde 15 milyar dolarlık ticaret hedefliyor. Serbest Ticaret Anlaşması, Ro-Ro hattı ve yerel para ticareti bunu sağlayacak.

Türkiye-Mısır İlişkilerinde İyileşme Aşaması

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen Afrika Turizm Forumu’nda, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşme aşamasına geçtiğini belirtti.

“Mısır bizim akrabamız, aile gibiyiz,” diyen Şen, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji kapasitesini cömertçe paylaşmak istediğini vurguladı. Kazan-kazan ilkesine inandıklarını, ancak aynı zamanda dayanışma ve işbirliği ruhuyla hareket ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat’taki ziyaretinin ikili ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Şen, bu ziyaretin tüm sektörlere gereken mesajı verdiğini belirtti.

Şen, Mısır’ın mali sorunları aştığını ve bunun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere yansıyacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Mısır ile en geç 5 yıl içinde 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için üç faktör bulunuyor:

  1. Serbest Ticaret Anlaşması’nın etkili şekilde uygulanması ve hizmetleri ve tarım ürünlerini içerecek şekilde genişletilmesi
  2. Ro-Ro hattının tekrar açılması
  3. Yerel parayla ticaret

Şen, Mısır’ın LNG üretme kapasitesinin artmasının ve Türkiye’nin LNG ithalatının yeniden normale dönmesinin hedefe ulaşmayı kolaylaştıracağını vurguladı.

Tekstil alanında Türkiye’nin Mısır’a önemli bir ilgi duyduğunu belirten Şen, “Yatırımcılarımız ve tekstil üreticilerimiz yeni dönemde tekstil alanında ilave yatırımları düşünüyorlar” dedi.

Şen, turizmcilerinin de Mısır’a deneyimlerini aktardığını belirterek, “Mısır’daki oteller önemli orandaki eşyalarını, teçhizatlarını ve mutfak ekipmanlarını Türkiye’den ithal ediyorlar” dedi.

Turizmin sadece turist sayısı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Şen, Türk turizm sektörünün Mısır ekonomisinde önemli bir organik parça olduğunu anlattı.

“Dolayısıyla ilişkilerimiz çok boyutlu,” diyen Şen, Türkiye-Mısır ilişkilerinde tarihi, sosyal, kültürel, ailevi yakınlık, coğrafi yakınlık, ekonomi, ticaret ve turizm alanında büyük potansiyel bulunduğunu belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.