Türkiye, Amerikan Şirketlerini Nükleer Santrallere Yatırım Yapmaya Çağırıyor
Türkiye, SMR yatırımına davet ediyor: Bakan Bayraktar, ABD firmalarını Türkiye’de SMR iş birliği ve geliştirmeye çağırıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar, Türkiye ile ABD’yi Yakınlaştıracak
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Washington’da Amerikan-Türk Konferansı’na katıldı. Dönmez, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Dönmez, enerji ve tabii kaynakların Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirecek önemli alanlar olduğunu belirtti. İki ülkenin ortak hedefleri olduğuna dikkat çekti.
Türkiye ve ABD arasında enerji alanındaki ilişkilerini kurumsallaştırmak için Enerji ve İklim Diyaloğu platformu geliştirildiğini aktardı. Platformun, ilk toplantısını ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile yaptıklarını dile getirdi.
Dönmez, platformun sadece hükümetler değil, özel sektör şirketlerinin katılımıyla genişletileceğini ifade etti. Toplantıların ABD ve Türkiye’de dönüşümlü olarak düzenleneceğini ve somut projelerin geliştirileceğini vurguladı.
Küçük Modüler Reaktörler Türkiye’nin Hedefinde
Dönmez, Türkiye’nin uzun vadeli enerji planlarında küçük modüler reaktörlerin (SMR) önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Nükleer enerjinin, enerji güvenliği, temiz enerji ve karbon nötr olma hedefleri için gerekli olduğunu vurguladı.
20 bin megavatlık nükleer kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşasının devam ettiğini ve bir an önce devreye alınmasını istediklerini söyledi.
ABD Enerji Bakanı Granholm ile görüşmesinde SMR’lerin önemli bir konu olduğunu ifade etti. Türkiye’nin büyük ölçekli santrallere ihtiyacı olduğunu, ancak SMR’lerin de önemli bir alternatif olduğunu belirtti. Amerikalı şirketleri Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti.
BOTAŞ-ExxonMobil Anlaşması Stratejik Bir Adım
BOTAŞ ile ExxonMobil arasında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretine ilişkin imzalanan işbirliği anlaşmasının önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’de doğal gazın çok önemli bir yakıt olduğunu ve uzun süre böyle kalmaya devam edeceğini söyledi.
Doğal gazda kapsamlı bir strateji izlediklerini belirtti. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası keşfinin çok değerli olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin uluslararası boru hatları, yer altı depolama ve gazlaştırma projeleriyle tedarik portföyünü çeşitlendirmeye çalıştığını söyledi.
Türkiye’nin son 8 yılda gazlaştırma kapasitesini 5 katına çıkardığını aktardı. Bugün Türkiye’nin kullandığı gazın yarısını sıvılaştırılmış olarak alabilecek bir altyapıya sahip olduğunu belirtti.
LNG’de ABD’nin ihracat kapasitesini artırdığını ve Türkiye’nin bu altyapıyı hazırladığını söyledi. BOTAŞ-ExxonMobil anlaşmasının, spot bazlı çalışmanın uzun vadeli bir anlaşmaya dönüştürülmesi açısından farklılaştığını vurguladı. Bu işbirliğinin, Türkiye’nin doğal gaz piyasası çeşitlendirmesi için önemli olduğunu dile getirdi.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.