Türk Kahveleri 146 Ülkeye Tatlılık Katıyor

Türkiye, 8.652 ton kahveyi 146 ülkeye ihraç ederek 57,49 milyon dolar kazandı.

Türkiye’nin Kahve İhracatında Yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin kahve ihracatı son yıllarda kayda değer bir artış sergilemiştir. 2021 yılında, dünya genelinde 8 bin 652 ton kahve satışı gerçekleştirilmiş ve bu satışlar 57 milyon 491 bin 128 dolar gelir sağlamıştır.

Son beş yılda kahve ihracatı neredeyse üç katına çıkarak dikkat çekmiştir. 2019’da kahve ihracatından elde edilen gelir 19 milyon 268 bin 937 dolar seviyesindeyken, bu rakam son beş yılda toplam 200 milyon 690 bin 415 dolara ulaşmıştır.

Türkiye’den ihraç edilen kahvelere en yoğun talep gösteren ülke Suriye olmuştur. 2021 yılında Suriye’ye 10 milyon 470 bin 784 dolarlık kahve gönderilmiştir. Suriye’yi 8 milyon 532 bin 753 dolarla Belarus ve 6 milyon 576 bin 522 dolarla Rusya takip etmektedir.

ABD, Hollanda, KKTC, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık, kahve ihracatının yoğun gerçekleştiği diğer ülkeler arasındadır. Günümüzde Türk kahvesi 146 farklı ülkede tüketilmektedir.

Öte yandan Türkiye’nin ithal ettiği kahve miktarı geçtiğimiz yıl 465 milyon 184 bin 209 dolara ulaşmıştır. En çok kahve ithal edilen ülke ise Brezilya olmuştur. Türkiye, 2021 yılında Brezilya’dan toplam 285 milyon 268 bin 13 dolarlık kahve satın almıştır.

Türk Kahvesine Destek

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim, Türkiye’nin son yıllarda kahve yapım ve sunum tekniklerinde kayda değer ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Türkiye’nin bir kahve üretim merkezi olmadığını belirten Serim, “cezve kahvesi” yöntemine uygun kahve makinelerinin, markalı işlenmiş kahvelerin, porselen ve cam servis malzemelerinin üretimi ve ihracatının, Türk kahvesinin farklı ülkelerde yaygınlaşmasına katkı sağladığını belirtti.

Serim, İtalya’nın kahve tarımı yapmasa da katma değer ve ciro açısından önemli bir ülke olduğunu ve Türkiye için bir örnek teşkil edebileceğini ifade etti. İtalya’nın makine ve diğer teknolojik üretimlere verdiği önemin, Türk kahvesi sektörünün gelişimi için de önemli olduğunu vurguladı.

Hem devlet hem de özel sektörün Türk kahvesinin tanıtımını ilerletmesi gerektiğinin altını çizen Serim, gelecek yıllarda Türk kahvesinin dünya çapında daha da popüler hale geleceğine ve Türkiye’nin bu sektörde daha fazla öne çıkacağına inandığını belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.