Tekstil ve Hammaddeler İhracatında 9,5 Milyar Doların Üzerine Çıkılacak
Bakan Ömer Bolat: Ocak-Şubat’ta tekstil ve hammadde ihracatı %6 arttı.
Tekstil Sektörü: İyileşme Sinyaleri ve Hükümet Desteği
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen Texhibition Fuarı’nın açılışında sektör hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Muş, tekstil ve hazır giyim sektörünün ülkemizdeki ilk sanayi alanları arasında yer aldığını vurguladı.
Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe İyileşme
Bakan Muş, tekstil ve konfeksiyon sektöründe yılın ilk iki ayındaki verilerin umut verici olduğunu ifade etti. Ocak ve Şubat aylarında tekstil ve hammadde ihracatında %6’lık bir artış yaşandığını ve toplam ihracatın 1 milyar 587 milyon doları bulduğunu belirtti. Muş, 2023 yılı için hedeflenen 9 milyar 456 milyon dolarlık ihracat seviyesinin aşılacağından emin olduğunu dile getirdi. Ayrıca konfeksiyon sektöründeki azalma trendinin en aza indiğini ve bu alanda da iyileşme beklendiğini vurguladı.
Hükümet Desteği
Bakan Muş, hükümet olarak ihracatçıların yanında olduklarını ifade etti. Ticaret Bakanlığı bütçesinin %60’ının ihracatçılara tahsis edildiğini belirtti. Muş, tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik verilen desteklerin de altını çizdi:
Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Desteği: Bu destekle, şirketlerin danışmanlık hizmeti giderleri 10 milyon TL’ye kadar Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanıyor.
Kurumlar Vergisi Avantajları: Tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarına kurumlar vergisinde avantajlar sağlanıyor
Türk Eximbank Finansmanı: Eximbank’ın sermayesi yakın zamanda üçüncü kez artırıldı.
Turquality Tanıtım Projesi Desteği: Tekstil ve hazır giyim ihracatçılarına tanıtım ve marka desteği veriliyor.
Deprem Bölgelerindeki Turquality Destek Programı:Tekstilin merkezi olan deprem bölgelerindeki iller için Turquality destek programları bir yıl daha uzatıldı.
Türkiye Ekonomisi
Bakan Muş, Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde yükselmeye devam ettiğini vurguladı. Türkiye’nin tekstil, hazır giyim ve diğer ilgili sektörlerde üretim ve tedarik üssü olmaya devam ettiğini belirtti. Muş, Türkiye’nin 2023 yılında 1 trilyon 119 milyar dolar milli gelire ulaşarak Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attığını duyurdu. Kişi başına milli gelirin 13 bin 110 dolara yükseldiğine dikkat çekti.
İmalat Sanayinde Canlanma
Bakan Muş, imalat sanayinde de canlanma yaşandığını belirtti. İmalat Satın Alma Müdürleri göstergesinin 50’nin üzerine çıktığını ifade etti. Bu göstergenin 8 ay sonra ilk kez 50’nin üzerine çıktığını ve imalat sanayinin hızlandığını gösterdiğini vurguladı. Şubat ayında imalat sanayisi kapasite kullanım oranının %77 olduğunu açıkladı. İstihdamın da arttığını ve genç nüfusta işsizlik oranının %15,5’e gerilediğini belirtti.
Sonuç
Bakan Mehmet Muş, tekstil sektörünün ülke ekonomisi için önemine değindi. Sektörde yaşanan iyileşmenin olumlu sinyaller verdiğini ve hükümetin ihracatçıların yanında olduğunu ifade etti. Türkiye ekonomisinin güçlü bir performans sergilemeye devam ettiğini vurguladı ve geleceğe umutla baktığını belirtti.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.