TAV Havalimanları, İlk Çeyrekte Yolcu Trafiğini Bir Önceki Yıla Göre %152 Artırdı
TAV, 2024 Q1’de 321 M€ ciro ve 86 M€ FAVÖK elde etti.
TAV Havalimanları, Yolcu Sayısında %22 Artışla Başarılı Bir İlk Çeyrek Geçirdi
TAV Havalimanları, 2023’ün ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yolcu sayısında %22 artış sağlayarak 17,1 milyon yolcuya hizmet verdi.
Dış Hat Yolcu Trafiği Artıyor
TAV’ın işlettiği havalimanlarındaki dış hat yolcu trafiği, bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 arttı.
Turizm ve Havayollarının Genişleme Stratejileri Etkili
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, kış dönemindeki yolcu trafiğinin uzun turizm sezonu ve havayollarının filo genişletme girişimlerinden olumlu etkilendiğini belirtti.
Yolcu Artışında İç Hat Transfer Stratejisi Etkili
Kaptan, “Bu gelişmeyle birlikte, birinci çeyrekte dış hat yolcu sayımız %27, toplam yolcu sayımız da %22 arttı. Hem İzmir hem de Ankara havalimanlarımız, AJet, Pegasus ve SunExpress’in iç hatlardan dış hatlara transfer stratejisine odaklanan filo büyümesinden olumlu etkilendi.” ifadelerini kullandı.
Finansal Sonuçlar da Olumlu
TAV Havalimanları, operasyonel başarısını finansal sonuçlarına da yansıttı. Kaptan, “Ciromuz %28 artarak 321 milyon avroya, FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Önce Kâr) ise %97 artarak 86 milyon avroya ulaştı. Düşük sezonda olmamıza rağmen net kar da pozitife döndü ve 9 milyon avro oldu.” şeklinde açıklama yaptı.
Havalimanı ve Hizmet Şirketlerine Yatırımlar
Kaptan, 2024 yaz sezonunda canlı bir trafik beklediklerini, erken rezervasyonların da bu yönde olumlu sinyaller verdiğini vurguladı.
TAV Havalimanları, büyük bir yatırım programını da sürdürüyor. Bu kapsamda Antalya, Almatı ve Ankara Esenboğa havalimanlarının yanı sıra diğer havalimanı ve hizmet şirketlerine yatırımlar yapılıyor.
Almatı yatırımı %94 tamamlandı ve Haziran 2024’te yeni dış hat terminalinin açılışı planlanıyor. Antalya yatırımı %77, Ankara yatırımı ise %42 tamamlandı.
Medine Havalimanı Yatırımı
TAV Havalimanları, Medine Havalimanı’nın kapasitesini 18 milyon yolcuya çıkaracak iki aşamalı bir ek yatırıma da katılma kararı aldı.
Genişlemenin Sonuçları
Kaptan, gerçekleştirilen büyük yatırım programı sayesinde 2020’de 8 yıl olan ortalama işletme süresini 2024’te 29 yıla çıkardıklarını belirtti.
FAVÖK Beklentisi
TAV Havalimanları, kira bedelleri ve satın alma masrafları dahil olmak üzere 2025’e kadar yaklaşık 2,5 milyar avroluk bir yatırım büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyor.
Kaptan, “2024 için 430-490 milyon avro arasında FAVÖK bekliyoruz. İlerleyen yıllarda yatırımlarımızdan daha da yüksek getiriler öngörüyoruz. Orta vadede, 2018’de elde ettiğimiz 573 milyon avroluk tarihi en yüksek FAVÖK seviyesini aşmayı hedefliyoruz.” dedi.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.