Süveyş Kanalı’ndaki Ticaret, İki Ayda %50 Azaldı

Süveyş’te %50 ticari düşüş

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yakın tarihli bir blog yazısı, Kızıldeniz’deki saldırıların küresel ticareti ciddi şekilde aksattığını ortaya koydu.

Kızıldeniz Saldırıları

Yazıda, Kızıldeniz’deki gemiler üzerindeki saldırıların, küresel deniz ticaretinin yaklaşık %15’inin geçtiği Süveyş Kanalı’nın trafiğini azalttığı belirtiliyor. Bazı nakliye şirketleri, gemilerini daha uzun ancak daha güvenli olan Ümit Burnu rotası üzerinden yönlendiriyor. Bu, teslimat sürelerini ortalama 10 gün veya daha fazla uzatıyor ve stokları sınırlı olan işletmeleri olumsuz etkiliyor.

Süveyş Kanalı’ndaki ticaret hacmi, yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre %50 azaldı. Öte yandan Ümit Burnu’ndaki ticaret hacminin aynı dönemde %74 arttığı tahmin ediliyor.

Panama Kanalı Kuraklığı

IMF yazısı ayrıca, Panama Kanalı’ndaki şiddetli kuraklığın, yetkilileri gemi geçişlerine kısıtlama getirmeye zorladığını belirtiyor. Bu kısıtlamalar, küresel deniz ticaretinin %5’inin geçtiği kanaldaki trafiği yavaşlatıyor. Panama Kanalı’ndaki ticaret hacmi de geçen yıla kıyasla yaklaşık %32 düştü.

Diğer Bölgelerdeki Ticaret

Yazı, Sahra Altı Afrika’daki limanlara yapılan seferlerin yılın ilk iki ayında %6,7, Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Orta Asya’daki limanlara yapılan seferlerin %5,3 azaldığını bildiriyor. Bu düşüşler büyük ölçüde artan nakliye sürelerinden kaynaklanıyor.

Etki

IMF, devam eden aksamaların, etkilenen ülkelerde tedarik zincirlerini aksatabileceği ve yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle enflasyonu artırabileceği konusunda uyarıyor. Bununla birlikte, yazıda, bu aksamaların geçici etkiler olarak değerlendirildiği ve küresel ticarette uzun vadeli bir değişikliğe neden olmasının beklenmediği belirtiliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.