Sorgun Ulaşım Devrimine Katılıyor: Yozgat’a Yüksek Hızlı Tren İstasyonu Kavuştu

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Ankara-Sorgun yüksek hızlı tren yolculuğunu 1 saat 40 dakikaya kısalttı.

Uraloğlu, Demiryolu Yatırımlarını Vurguluyor

Uraloğlu, Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki YHT istasyonunun açılışında, devletin demir yollarını bir öncelik olarak ele aldığını ve ciddi yatırımlar yaptığını belirtti. Türkiye’nin konumunu ekonomik avantajlara dönüştürmek için demir yollarında yeni bir atılım başlatıldığını vurguladı.

Demir yolu hatlarının limanlar, havaalanları ve lojistik merkezlerle bağlantısının güçlendirildiğini belirten Uraloğlu, projelerle sadece doğu-batı hattında değil, kuzey-güney arasında da ekonomiye katkı sağlayacak demir yolu ulaşımı planlandığını ifade etti.

Son 22 yılda demir yollarına 57 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını ve 2002-2024 yıllarında önemli iyileştirme, yenileme ve kalkınma hamleleri gerçekleştirildiğini açıkladı. Hat uzunluğunun 10 bin 948 kilometreden 13 bin 919 kilometreye yükseltildiğini belirtti.

Türkiye YHT İşletmeciliğiyle Tanıştı

Uraloğlu, Türkiye’nin YHT işletmeciliğiyle tanıştırıldığını ve demir yollarının artık hızlı ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk tercihi haline geldiğini söyledi. Bugüne kadar YHT hatlarında 85 milyon yolculuk yapıldığını ve hızlı tren hatlarının 11 şehre doğrudan, 9 şehre dolaylı hizmet verdiğini vurguladı.

Ankara-Sivas Hattı Önemli Bir Koridor

Ankara-Sivas Hattı’nın sadece iki şehri bağlamadığını, aynı zamanda Edirne’den Kars’a uzanan demir yolu koridorunun önemli bir parçası olduğunu açıklayan Uraloğlu, Ankara-Kayseri Hızlı Tren Hattı’nın da bu hatta bağlanacağını belirtti.

Demir yoluyla Ankara-Sivas seyahat süresinin 12 saatten 2 saate, Ankara-Yozgat arasının da 1 saate indirildiğini belirten Uraloğlu, Ankara-Sorgun arasının 1 saat 40 dakikaya düştüğünü söyledi. Projeyle yaklaşık 1,4 milyon vatandaşın hızlı tren ağına bağlandığını ve hattın açıldığı günden bu yana yaklaşık 900 bin yolcu taşındığını vurguladı.

Demiryollarının Payını Artırma Hedefi

Uraloğlu, hükümetin demir yollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payını artırmayı hedeflediğini ifade etti. Kara yollarındaki yük taşımacılığının payını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürmeyi, demir yollarının taşımacılık payını yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Demiryolu hat uzunluğunun 2028 yılı sonuna kadar 17 bin 657 kilometreye çıkarılacağını açıkladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.