Şanlıurfa’nın Denizden Uzakta “Balık” İhracatı: Rusya’ya İlk Sevkıyat

Bozkırın incisi Urfa’da Aksoy, Fırat’ta balığı şahlandırdı, ihracata yelken açtı.

Şanlıurfa’da Türk Somonunun Kalbi: Aksoy Alabalık Çiftliği

Şanlıurfa Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hayri Aksoy, 25 yıl önce kaymakamlığın başlattığı bir proje kapsamında Türkiye’nin ilk alabalık çiftliğini kurdu.

Çiftlik, şu anda yıllık 2.450 ton balık üretiyor ve Türk somonunun %90’ını Rusya pazarına ihraç ediyor. Aksoy, ilk başta yıllık sadece 29 ton balık ürettiklerini, ancak hükümetin ve bakanlığın desteğiyle bu rakamı kademeli olarak artırdıklarını ifade etti.

Aksoy, şunları söyledi: “İlk üretimlerimiz iç pazara satılıyordu. Daha sonra Avrupa’ya ihracat yapmaya başladık. Türk somonunun iç sularda yetiştirildiği en önemli bölgelerden birindeyiz. Yılın 12 ayı üretim yapabiliyoruz. Havzamızda 12 ay sürekli üretim yapabilen nadir yerlerden biri.”

Aksoy, iç pazarda da İstanbul, Konya, Adana, Mersin ve Kayseri’ye taze balık gönderdiklerini belirtti.

Devletin sektöre verdiği desteklere de değinen Aksoy, “Üretimde sektörün buraya gelmesinde devletin çok büyük bir faktörü var. Üretime verdikleri destekle sektör bir yerlere geldi. Aldığımız destekler, sattığımız balık üzerinden hibe destekler. Ne kadar balık üretiyorsanız devlet size ürettiğiniz balık kadar para veriyor.” dedi.

Aksoy Alabalık Çiftliği, Şanlıurfa’da Türk somonu üretiminin kalbi olmaya devam ediyor ve yerel ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.