Samsun’da “Toprağın Kadın Gücü” ile Çiftçiler Destekleniyor

Samsun’da kadın çiftçiler, kadın ziraat mühendisleriyle güçlerini birleştiriyor. Eğitim, kaynak ve ekipman desteğiyle tarım üretimi yükseliyor.

Samsun’da Kadın Çiftçilere Destekle Üretim Artıyor

Samsun’un verimli ovalarında tarımsal üretimin artırılması için yürütülen projeler sayesinde kadın çiftçiler destekleniyor.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP), Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen projelerde, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesinde görev yapan kadın ziraat mühendisleri, kadın çiftçilere sahada destek veriyor.

Tarımsal Hizmetler Dairesinde görevli Ziraat Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, Samsun’un bir tarım şehri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Belediyemize yapılan başvuruları değerlendiriyor, sahada ihtiyaçların ve eksikliklerin tespitini yaparak planlamalar hazırlıyoruz. Tarımsal kurum ve kuruluşlar da bizden talepte bulunuyor.”

Geçtiğimiz beş yılda 7 bin kadın çiftçiye destek sağlandığını belirten Kanca, çiftçilere yönelik projelerde kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade etti. Kanca, “Kadınlar projelere dahil olduklarında daha kararlı ve azimli oluyorlar. Bu da projelerin daha sürdürülebilir olmasını sağlıyor. Kadınlarla yürüttüğümüz projelerin devamı genelde geliyor. Kadınlar ailelerin temeli olduğundan kırsal alanda ailelerin kalmasını, dolayısıyla aile işletmeciliğinin gelişmesini sağlıyor. Bu nedenle kadın çiftçilerimizi destekliyoruz.” dedi.

Kanca, bu yıl kadın çiftçilere kesme çiçekçilik serası kurulumu, tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, organik tarımın yaygınlaştırılması, tarımda mekanizasyonun geliştirilmesi, aronya, kivi, mavi yemiş ve sebze üretimi gibi konularda destek verdiklerini belirtti.

Mühendislik mesleğinin tohumun ekiminden meyvenin hasadına kadar üretim sürecinin tüm aşamalarını kapsadığına dikkat çeken Kanca, “Projelerimizi kadınlar için aşama aşama götürüyoruz. Girdi maliyetlerine ulaşamamaları halinde, en ufak bir sıkıntıda yıkılabilirler. Biz fide desteğiyle başlıyor, biçim ve hasatta makinelerle destek sağlıyor, kurutma aşamasında da yardım ediyoruz. Bu aşamalı destek, çiftçilerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Kadın çiftçilere eğitimlerle de destek verdiklerini vurgulayan Kanca, “Çiftçilerin üretim aşamalarında da yanlarındayız. Ekip dikimde sorun yaşarlarsa yağmur çamur demeden yardım ediyoruz. Tarım makineleriyle ilgili sorunlarda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Başarılı projeler bizi çok mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

Tarım sektöründe kadınların başarılı olmasının tarımın sürdürülebilirliği açısından önem taşıdığını belirten Kanca, “Kadınların tarımda başarılı olmaları beni çok mutlu ediyor. Onlarla birlikte yağmur çamur demeden çalışıyoruz. Kadınlar tarım sektörüne girdiklerinde daha mücadeleci ve özverili oluyorlar. Çabuk vazgeçmiyorlar. Kadınların olduğu projelerde başarı çok daha belirgin oluyor.” dedi.

Ziraat Mühendisi Melike Üner, çiftçilere tarımsal destek verdiklerini belirterek, “Kadın çiftçilerimizi destekliyoruz. Onların istihdama katkı sağlamalarını istiyoruz. Sahada uyum içinde çalışıyor, ihtiyaç duydukları konularda yardım ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Çalışmalara katılan Ziraat Mühendisi Hande Alan ise bitkisel üretim projeleri hazırladıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Çiftçilere eğitimler veriyor, sürekli sahadayız. Projelerimiz kapsamında çiftçilerimizi takip ediyor, eğitim veriyor ve destek sağlıyoruz.”

Kadın çiftçilerden Nazike Taşpınar, yaklaşık 24 yıldır çiftçilik yaptığını anlatarak, “Mühendis hanımlara sorup bilgi alıyoruz. Her konuda destekliyorlar bizi. Bu bizi mutlu ediyor. İlgi ve değer gösteriyorlar. Biz de yaptığımız işte daha mutlu oluyoruz. İhtiyaç duyduğumuzda müracaat ediyor, yardım alıyoruz. Kadın dayanışması çok önemli. Sorularımızı rahatça sorabiliyoruz. Gelip ziyaret ediyor, işlerimizi takip ediyorlar.” diye konuştu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.