Rekor Kırıldı: Küresel Borçlar Çeyrekte 315 Trilyon Doları Aştı
Küresel borç yığını çığ gibi büyüdü, ilk çeyrekte 315 trilyon dolara ulaştı.
Uluslararası Finans Enstitüsü Küresel Borç Monitörü’nü Açıkladı
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yayınlanan “Küresel Borç Monitörü” raporu, küresel borç tutarının 2023 yılının ilk çeyreğinde 1,3 trilyon dolar artarak 315 trilyon dolara ulaştığını ortaya koydu.
Gelişen Piyasalar Borç Artışının Temel Kaynağı
Bu artışta temel rol, art arda ikinci çeyrekte küresel borç tutarında görülen yükselişle oynayan gelişmekte olan piyasalar oynadı. Bu dönemde borç birikiminin çoğu Çin, Hindistan ve Meksika’da yoğunlaştı.
Gelişmiş Ekonomilerde Borç Dağılımı
Gelişmiş ekonomilerde borç tutarındaki genel artış, ABD ve Japonya’nın yanı sıra İrlanda ve Kanada’da yoğunlaşırken, İsviçre ve Almanya’da önemli düşüşler kaydedildi.
Borç Dağılımı ve GSYH’ye Oranı
Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu 209,7 trilyon dolar, gelişmekte olan piyasalarda ise 105,4 trilyon dolar olarak hesaplandı. Küresel borcun dağılımında hane halkı borçları 59,1 trilyon dolara, finansal olmayan şirket borçları 94,1 trilyon dolara, kamu borçları 91,4 trilyon dolara ve finansal kuruluş borçları 70,4 trilyon dolara yükseldi.
Küresel Borcun GSYH’ye Oranı Yükseldi
Küresel borcun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, üç çeyreklik düşüşün ardından 2023’ün ilk çeyreğinde tekrar yükselişe geçti. Bu oran, yılın ilk çeyreğinde yüzde 333 olarak gerçekleşti.
Türkiye’deki Borç Dağılımı
Türkiye’de hane halkı borçları GSYH’ye oranı yüzde 11,4, finansal olmayan şirket borçları yüzde 47,4, kamu borçları yüzde 34,2 ve finansal kuruluş borçları yüzde 16,1 olarak kaydedildi.
Uyarılar ve Öngörüler
Rapor ayrıca, ABD’deki “yapışkan” enflasyon, Fed’in faiz artırımlarını ertelemesi ve ECB’nin gevşeme politikalarıyla birlikte ABD dolarında bir yükselişin gelişmekte olan ülkeler için kamu borç sorunlarını yeniden gündeme getirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Jeopolitik Etkiler ve Ödeme Kapasitesi
Artan ticari anlaşmazlıklar ve jeoekonomik ayrışmanın derinleşmesi, gelişmekte olan piyasaların dış borç ödeme kapasitesini azaltabileceği öngörülüyor.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.