MİA Teknoloji: Türkiye’nin Sağlık Teknolojileri Yolculuğunda Lider Olacak

MİA Teknolojisi ile sağlıkta küresel liderlik!

AR-GE, yazılım geliştirme ve çözüm sağlama alanlarında Türkiye’de ve dünya çapında faaliyet gösteren MİA Teknoloji, sağlık sektöründe sahip olduğu yazılımlara ilişkin lisans hakları konusunda önemli bir anlaşmaya imza attı. Şirket, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir yatırımcı firma ile yaptığı yatırım bazlı görüşmeler sonucunda sağlık alanında sahip olduğu yazılımların lisans haklarını, New York merkezli MIA Tech Corporation unvanlı iştirak şirketine devretmeyi ve yine bu iştirakin yüzde 51 hissesini ABD merkezli yatırımcı firmaya satmayı kabul etti.

MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Ünal, anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada, “MİA Teknoloji olarak sağlık bilişimi alanında hizmet ve tedarik zinciri işlevlerini kolaylaştıran, ülke sağlık sisteminin yazılımsal ihtiyaçlarına göre faaliyetlerimize kesintisiz devam ediyoruz,” dedi.

Sektorde 17 yıllık deneyimlere sahip olduklarına dikkat çeken Ünal, “Piyasadaki değişen ve gelişen taleplere teknolojik çözümlerle dönüş yapıyoruz. Sağlık sektörünün ihtiyaçlarını kapsayarak hastanelerin günümüzün rekabetçi ortamına ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamasını sağlayacak birçok yazılım projesini hayata geçiriyor ve güçlü işbirlikleriyle bunu tüm dünya ülkelerine taşıyoruz,” diye konuştu.

Ünal, “Sağlık teknolojileri yazılımlarımızın satın alınmasıyla başlayan müzakere sürecimiz, New York merkezli iştirakimiz MIA Tech Corporation’a ürünlerin satış ve pazarlamasıyla ilgili olarak lisans verilmesi, yüzde 51 payının ABD merkezli bir yatırımcıya satılması ve şirketimizin sağlık alanında geliştirdiği yazılımların yurt dışı satış ve pazarlama faaliyetlerinin MIA Tech Corporation üzerinden gerçekleştirilmesi noktasında nihayete erdi. Bu anlaşmayla küresel sağlık teknolojileri pazarında önde gelen merkezlerden biri olmayı hedefliyoruz,” diye konuştu.

Türkiye’nin sağlık sektörü yazılımları açısından dünyada lider bir ülke olduğunu vurgulayan Ünal, “Amerika’da ve Avrupa’da bu görülebiliyor. Belki de öyle bir kıvılcım gerekiyordu. Bundan sonra inşallah farklı yerel firmalar da bu yolu takip ederek devam eder,” dedi.

Orta Doğu ve Kuzey Amerika bölgesinde uzun vadeli yatırımlar ve işbirlikleri gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade eden Ünal, “Orta Doğu ve Kuzey Amerika bölgesi başta olmak üzere dijital sağlık sektörünün 2030 yılında 18 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Biz de buradaki potansiyeli görüyor ve projelerimizi bu bölgelerde yoğunlaştırıyoruz.” dedi.

Dijital sağlık alanındaki yatırımları hakkında da bilgi veren Ünal, “Yeni yatırımlarımız ile birlikte bulundukları bölgelerdeki sağlık merkezlerinin altyapısını güçlendirmeyi, tıbbi ekipman ve çözüm odaklı teknolojilerin temin edilmesini sağlayarak; dijital sağlık platformları aracılığıyla hastaların takibi ve yönetiminin kolaylaştırılmasında destek sağlayacağız. Ayrıca, bölgenin ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirecek, Orta Doğu’da kronik hastalıkların yönetimi için yenilikçi çözümler sunarken, Kuzey Amerika’da ise yaşlanan nüfusa yönelik sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi noktasında aktif rol alacağız,” diye konuştu.

En büyük hedeflerinin uzaktan sağlık hizmeti yazılımlarını globalde milyonlarca üyeye ulaştıracak bir sisteme entegre etmek ve bu süreçleri karma gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri ile yönetmek olduğunu söyleyen Ünal, “2024 yılı için teknoloji ve inovasyon başta olmak üzere ajandalarımızda çeşitli stratejik gündem konularına yer verdik. Bu yıl yüzde 90 oranında DC istasyon ağına sahip olmayı ve Türkiye genelinde Elektrikli Araç Şarj Ağ Operatörleri arasında ilk 5’e girmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, paylaşımlı araçlarımızı da şarj ağı sistemlerine entegre ederek sıfır karbon salınımı ile kesintisiz sürdürülebilir bir ulaşım ağı sağlamayı amaçlıyoruz,” dedi.

Enerji alanındaki yatırımlarına da değinen Ünal, “Çin’in en büyük beşinci firmasıyla görüşmeler yapıyoruz ve yatırım yapmak istiyorlar. Enerjey firmamız ile Türkiye’de güneş enerjisi santrali ve enerji depolama alanında büyük yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Bununla birlikte, eğitim, adalet, sağlık, verimlilik, inovasyon, teknoloji, sanatsal faaliyetler, denizcilik ve su spor faaliyetleri ile tüm spor dallarında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınmasına faydalı olacak konularda destekleyici faaliyetlerde bulunmak ve sokak hayvanlarının barınma, sağlık ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması ile hayvan hakları bilincinin yerleşmesini sağlamak hedefindeyiz.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.