Lojistik ve Taşımacılıkta Türkiye 11. Sırada

icaret Bakanlığı, Türkiye’nin lojistik ve taşımacılık sektörünün küresel pazardaki yerini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı’ndan Açıklama

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin lojistik ve taşımacılık sektörünün küresel pazardaki yerini açıkladı. Buna göre, sektörün 100 milyar dolarlık büyüklüğündeki küresel lojistik pazarından yüzde 2,5 pay aldığı ve dünya sıralamasında 11. olduğu belirtildi. Ayrıca, Türkiye’nin coğrafi konumunu en iyi şekilde değerlendirerek mal ihracatını ve dış ticareti artırmak amacıyla lojistik ve taşımacılık sektörüne yönelik faaliyetlere hız kazandırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, sektörün Türkiye’nin toplam hizmet ihracatı içindeki payının yüzde 40 olduğuna ve bu oranın her geçen yıl arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, Türkiye’nin Dünya Bankası tarafından ölçülen Lojistik Performans Endeksi sıralamasında 2018’de 3,15 puanla 47. sırada yer aldığı, ancak geçen yıl itibarıyla 3,4 puanla 38. sıraya yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’nda belirlenen hedefinin 2028’de 25. sıraya yükselmek olduğu ve bu doğrultuda yapılan yatırımlardan birinin de Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Projesi olduğu belirtildi. Bu projeyle, yurt dışı lojistik ağlarının tedarik zincirinin önemli bir bileşeni olarak ele alındığı ve Ticaret Bakanlığı’na yapılan 24 başvurudan 2’sinin Amerika, 4’ünün ise Avrupa merkezli olmak üzere toplam 6 projenin onaylandığı ifade edildi.

Sektörde Altı Marka Destekleniyor

Sektöre yönelik yapılan açıklamada, 5 markanın “markalaşma” sürecine destek verildiği ve 6 markanın ise Turqality programı kapsamında desteklendiği belirtildi.

Ayrıca, İspanya, Almanya ve Polonya’daki sektörün önde gelen fuarlarına geçen yıl Bakanlık tarafından sağlanan destekler ve firmaların katılımıyla milli katılım gerçekleştirildiği ifade edildi. Açıklamada, 2023 yılında sektöre yaklaşık 395 milyon lira destek sağlandığına dikkat çekilerek, sektörün hizmet ihracatı içindeki payının yüzde 40 olduğu ve 40 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla ülke ekonomisine önemli katkı sağladığı vurgulandı.

Sektörün daha fazla pay alması ve ülkenin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak amacıyla yeni destek paketlerinin uygulamaya konulduğu belirtildi. Ayrıca, sektörde faaliyet gösteren firmaların bu desteklerden ilk kez faydalandığına dikkat çekilerek, önümüzdeki dönemde destek kalemlerinin genişletilmesinin hedeflendiği ve sektör paydaşlarıyla işbirliği içinde stratejik yol haritası ve destekleme çalışmalarının 2024’te de devam edeceği ifade edildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.