Küresel Piyasalar Haftaya Tedirgin Adımlarla Giriyor

Fed konuşmaları ve yoğun veri ile küresel piyasalar ihtiyatlı, yatırımcılar bekliyor.

Merkez Bankası Kararları Piyasaları Etkiledi

Geçtiğimiz hafta, önemli merkez bankalarının para politikası kararları dikkatle takip edildi. Fed, politika faizini sabit tutarken, İsviçre Merkez Bankası gelişmiş ülke merkez bankaları arasında ilk faiz indirimine imza attı. Bu durum varlık fiyatları üzerinde etkili oldu.

Gelişmeler, Fed’in diğer gelişmiş ülke merkez bankalarından daha geç faiz indirimlerine başlayabileceği ihtimalini gündeme getirdi ve doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yol açtı.

Bu hafta, yoğun veri gündemi ve Fed yetkililerinin açıklamaları piyasaların yönünü belirlemede etkili olması bekleniyor. Özellikle büyüme verileri ve Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları, Fed’in gelecek adımları hakkında ipuçları verebilir.

Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed’in ilk faiz indirimini mayıs ayında yapma ihtimali %11, haziranda ise %75 olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil faizi haftaya %4,21’den başladı. Altının ons fiyatı ise %0,2 yükselerek 2.170 dolardan alıcı buluyor.

Geçen haftanın son işlem gününde %0,4 artışla 104,4 seviyesinde kapanan dolar endeksi, şu anda önceki kapanışının hemen altında bulunuyor.

Jeopolitik riskler petrol fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor. Rusya-Ukrayna savaşında petrol rafinelerine saldırıların devam etmesi endişesi kor while Kızıldeniz’deki gelişmeler de yakından takip ediliyor. Brent petrolün varil fiyatı %0,4 artışla 85,3 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında Nasdaq endeksi %0,16, S&P 500 endeksi %0,14 değer kazanırken, Dow Jones endeksi %0,77 düşüş kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni haftaya karışık başladı.

Avrupa borsalarında cuma günü Fransa hariç pozitif bir seyir hakimdi. Bu hafta İngiltere’de büyüme verilerine odaklanılacak. Analistler, yoğun veri gündeminin pay piyasalarında oynaklığı artırabileceğini ve bölge merkez bankası yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin yatırımcıların radarında olacağını belirtiyorlar.

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 137’ye yükseldiğini duyurdu. Fransa’da ise terör tehdidi seviyesi en üst düzeye çıkarıldı.

Cuma günü %0,5 düşüşle 1,0810 seviyesinden kapanan avro/dolar paritesi, şu anda %0,1 artışla 1,0820’den işlem görüyor.

Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.

Asya pay piyasaları da yeni haftaya karışık başladı. Çin Başbakanı Li Çiang dün ülkeye yabancı yatırımcı çekmek için adımlar atacaklarını açıkladı.

Japonya’da açıklanan verilere göre öncü gösterge endeksi beklentilerin altında kaldı. Dolar/yen paritesi %0,1 düşüşle 151,3 seviyesinden haftaya başladı.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,6, Güney Kore’de Kospi endeksi %0,3 düşüş kaydederken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,4, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,5 değer kazandı.

Borsa İstanbul cuma günü satıcılı bir seyir izleyerek günü %0,32 değer kaybıyla 9.111,50 puandan tamamladı.

Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde %0,1 düşüşle 32,0182’den kapanmasının ardından bugün 32,0710 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün iş gücü istatistiklerinin yanı sıra ABD’de inşaat izinleri ve yeni konut satışları verilerinin takip edileceğini belirtiyorlar. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.100 ve 9.000 seviyeleri destek, 9.200 ve 9.300 seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.

Takip Edilecek Veriler

  • 10.00 Türkiye: 2023 Yılı İşgücü İstatistikleri
  • 15.00 ABD: Şubat Ayı İnşaat İzinleri
  • 17.00 ABD: Şubat Ayı Yeni Konut Satışları
  • 17.30 ABD: Mart Ayı Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.