Küresel Karbon Emisyonlarının Büyük Bir Kısmı Sadece 57 Şirketten Kaynaklanıyor

57 Fosil ve Çimento Devi, 2016-2022’de Küresel Karbon Emisyonlarının %80’inden Sorumlu

Karbon Devleri, Küresel Emisyonların %80’inden Sorumlu

Uluslararası araştırmacılar tarafından oluşturulan Karbon Devleri veri tabanına dayanan yeni bir rapor, küresel karbon emisyonlarının büyük çoğunluğunun, devlet kontrolündeki ve halka açık çok uluslu şirketlerden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Bu şirketler arasında dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticileri yer alıyor.

Toplam 57 uluslararası şirket, 2016-2022 döneminde fosil yakıt ve çimento endüstrilerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının %80’ine katkıda bulundu.

Raporda, Suudi Arabistan petrol devi Aramco, Rus devlet şirketi Gazprom, Hindistan’ın Coal India, İran Ulusal Petrol Şirketi, Rosneft, Çin’in CNPC, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ADNOC, ABD’li ExxonMobil ve Irak Ulusal Petrol Şirketi’nin bu dönemde en yüksek emisyonlara neden olan şirketler arasında olduğu belirtildi.

Çoğu fosil yakıt şirketi, Paris Anlaşması’ndan sonraki yedi yılda, anlaşmanın imzalanmasından önceki yedi yıla kıyasla daha fazla fosil yakıt üretti ve daha fazla karbon emisyonuna yol açtı.

Tarihsel veriler, 1854-2022 döneminde küresel fosil yakıt ve çimento sektöründen kaynaklanan karbon emisyonlarının %70’inden fazlasının 78 şirketten kaynaklandığını gösteriyor.

İklim değişikliği araştırma kuruluşu InfluenceMap’in program yöneticisi Daan Van Acker, “Bu veri tabanı, küresel karbon emisyonlarındaki artışta en büyük rolü oynayan fosil yakıt üreticilerini iklim krizi sorumluluğuna çağırmamıza yardımcı oluyor. Analizimiz, bu şirketlerin üretimi azaltmadığını ve çoğunun Paris Anlaşması’ndan sonra üretimi artırdığını gösteriyor.” dedi.

Çevre koruma kuruluşu Stand.earth’ün uluslararası program direktörü ve Fosil Yakıtların Yaygınlaştırılmasını Önleme Anlaşması başkanı Tzeporah Berman, “Bu şirketler iklim sorununu inkar edip iklim politikalarını engellerken milyarlarca dolar kazanıyorlar.” diye konuştu. “Sürdürülebilir çözümlerin destekçisi gibi davranırken, daha fazla fosil yakıt çıkarımı için yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bu bulgular, hükümetlerin bu şirketlere karşı tutum alması ve fosil yakıtların yaygınlaştırılmasını sona erdirmek için küresel işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.