KARDEMİR’de 87 Yıllık Yolculuk: Sektörde Yeni Ufuklar Hedefleniyor

KARDEMİR: 87 yıllık sanayi gücü, Türkiye ekonomisinin bel kemiği.

Türkiye’nin Ağır Sanayisinin Temeli: KARDEMİR

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ve İsmet İnönü’nün girişimiyle 3 Nisan 1937’de Karabük’te Türkiye’nin ilk ağır sanayi tesisi kuruldu.

9 Eylül 1939’da ilk yüksek fırının ateşlenmesiyle birlikte 10 Eylül 1939’da ilk Türk demiri üretimi gerçekleştirildi. Zamanla “fabrikalar kuran fabrika” olarak anılmaya başlayan KARDEMİR, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 27. sırada yer alıyor.

Bağlı ortaklıklarıyla birlikte yaklaşık 5 bin çalışanı bulunan fabrika, yıllık 3,5 milyon ton sıvı çelik üretimi hedefliyor.

KARDEMİR’in Tarihi Önemi

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, fabrikanın 1937’de Türkiye’nin ilk demir çelik tesisi olarak kurulduğunu ve 1939’da ilk üretimini yaptığını belirtti.

Demir, fabrikanın demir çelik sektörü ve Türkiye sanayisi için bir okul niteliği taşıdığını ve tarihi öneminin bulunduğunu vurguladı.

KARDEMİR’in iç pazarda hem kitlesel üretim yapan hem de niş alana giren ürünlerdeki merkezi konumuna dikkat çeken Demir, savunma sanayinde kullanılan nitelikli alaşım ve demir çelik ihtiyacını karşılamak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Hedefler ve Yatırımlar

Demir, yıllık 2,5 milyon ton olan sıvı çelik üretimini 3,5 milyon tona çıkarmayı ve daha sonra 4 milyona yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Fabrikanın hem üretim kapasitesini hem de üretilen nihai ürünlerin niteliğini artıracak yatırımların devam edeceğini belirten Demir, yeni bir yüksek fırın yatırımı planlandığını kaydetti.

KARDEMİR’in bölgenin gururu olduğunu söyleyen Demir, “Cumhuriyetimizin kıymetli sınai mirasları KARDEMİR’in kuruluşunun 87. yıl dönümünü kutluyorum” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.