Japonya Merkez Bankası 17 Yıl Sonra Faiz Artışına Gitti
Japonya Merkez Bankası (BOJ), 17 yıl aradan sonra faiz artışına gitti. Negatif faiz politikasını sona erdiren BOJ, politika faizini -%0,1 ile %0 aralığından %0 ile %0,1 aralığına yükseltti. Bu hamle,…
Japonya Merkez Bankası (BOJ), 17 yıl aradan sonra faiz artışına gitti. Negatif faiz politikasını sona erdiren BOJ, politika faizini -%0,1 ile %0 aralığından %0 ile %0,1 aralığına yükseltti. Bu hamle, 2007’den bu yana ilk kez gerçekleşen bir faiz artışı olarak dikkat çekiyor ve dünyanın son negatif faiz rejimine son verildiğine işaret ediyor.
BOJ’un iki günlük politika toplantısının sonunda yapılan açıklamaya göre, kısa vadeli faiz oranları eksi yüzde 0,1’den yüzde 0 ila yüzde 0,1 civarına yükseltildi. Japonya’nın negatif faiz rejimi, 2016’dan beri uygulanıyordu.
Ayrıca, BOJ’un, uzun vadeli faiz oranlarını hedeflemek için tahvil alım-satımını kullanarak uyguladığı radikal getiri eğrisi kontrol politikasının da sona erdirildiği duyuruldu.
BOJ ayrıca, Borsada İşlem Gören Fonlar (ETF’ler) ve Japonya Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’nın (J-REITS) alımlarını durduracağını ve şirket tahvili alımlarını yavaş yavaş azaltacağını belirtti. Bu uygulamanın yaklaşık bir yıl içinde durdurulması hedefleniyor.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.