İş Kolaylaştırıcısı: Türkiye-ABD Ticaretinde Gizli Hazineler
DEİK Başkanı Olpak: Türkiye-ABD ticaretinde 100 milyar $ hedefinde 3. ülkelerde işbirliği fırsatı var.
39. Amerikan-Türk Konferansı: İki Ülke Arasında İşbirliği Fırsatları
Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), Amerikan Ticaret Odası ve American Turkish Business Roundtable (ATBR) ile ortaklaşa düzenlenen 39. Amerikan-Türk Konferansı’nda Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Nail Olpak değerlendirmelerde bulundu.
Konferansın Önemi
Olpak, konferansın düzenlenmesine bir süre ara verildiğini ancak bundan sonra arayı kapatacak şekilde ilerleneceğini vurguladı. Türkiye’den ticaret, enerji ve tabii kaynaklar bakanlarının programda yer almasının etkinliğe verilen önemin göstergesi olduğunu ifade etti.
Ticaret Hacmi Hedefi
Olpak, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefine işaret ederek şunları söyledi:
“Birkaç yıl öncesine baktığımızda 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz vardı. Bugün geldiğimiz noktada enerji ve hizmetleri dahil ettiğimizde 42 milyar dolarlık bir hacmimiz var. Bir kısmını hariç tutarsak 33 milyar dolarlık bir ticaretimiz var. Yani biz 20 milyar dolardan 40 milyar dolarlara gelebildiysek, buradan 100 milyar dolara gitmek için önümüzde önemli fırsatlar var.”
Yatırımcı Beklentileri
Olpak, yatırımcıların ileriye yönelik beklentilerinin olumlu olduğunu belirtti. “Hem Avrupa hem Amerika tarafında görüldüğü gibi bizim Asya Pasifik bölgesinde üyelerimizin yaptığı görüşmelerde de benzer tabloyu görüyoruz. Bugünden yarına hemen hızlı olmayabilir ama gidişatın olumlu olduğunun farkındayız.”
İşbirliği Alanları
Olpak, iki ülke arasında sadece savunma alanında değil, farklı alanlarda da işbirliği fırsatı olduğunu vurguladı. Üçüncü ülkelerde yapılacak işbirliğinin de vurgulanmak istedikleri bir alan olduğunu söyledi.
Olpak, üçüncü ülkelerde projelerde Türk müteahhitleri ile ABD’li şirketlerin nasıl işbirliği yapabileceğine bakacaklarını belirtti. Özellikle mal ihracatı noktasında da otomobil parçalarından beyaz eşyaya, mücevherden hazır giyime kadar yaklaşık 7 ya da 8 ana sektör üzerinde konuştuklarını ifade etti.
Enerji Alanındaki İlerleme
Murat Özyeğin, enerji tarafında büyük bir potansiyel bulunduğunu belirtti. Bunun en önemli örneğinin BOTAŞ ve ExxonMobil arasındaki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretine ilişkin işbirliği anlaşması olduğunu söyledi. Anlaşmanın Türkiye’nin farklı alanlardan enerji tedarik edebilmesi adına değerli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Özyeğin, konferansa ABD tarafından enerji şirketlerinin de ilgisinin yoğun olduğunu belirterek bu alanda çok ciddi ilerleme kaydedilebileceğini sözlerine ekledi.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.